Bæredygtighed er et ord, der går igen overalt i byggebranchen. Men når talen falder på bæredygtighed, snakkes der ofte om et færdigt byggeris klimapåvirkning. Men hvad med byggepladsens klimapåvirkning? Skurvogne, værktøj, arbejdstøj og meget mere, er alt sammen noget, der er en lige så integreret del af ethvert byggeri som både stål, glas og tegl.
Men hvor skal man starte, hvis man vil tænke bæredygtighed ind i sit byggeprojekt helt fra begyndelsen? Man kunne starte med at se på de skurvogne og kontormoduler, der er en uundværlig del af enhver større byggesag.
En af de absolutte pionerer indenfor bæredygtige moduler er Mobilhouse, der for et år siden satte et ambitiøst mål: At skabe et modul, der var den grønneste på markedet, samtidig med, at indeklimaet skulle være på niveau med et nybygget kontor.
- Vi har haft svanemærkede pavilloner og besluttede for et års tid siden at gå skridtet videre, således blev OPTIMUM-serien født. Byggeriet gennemgår i disse år nogle store forandringer og vi vil som leverandør være helt i front, fortæller Kim Holm Bækgaard, der er Salgsdirektør i Mobilhouse. Han uddyber:
- Man er begyndt at se på byggepladsens klimaaftryk, og det vil kun få mere og mere opmærksomhed. Derfor skal vi som leverandør kunne levere nogle løsninger, der hjælper vores kunder med at nå i mål med certificeringerne. Samtidig er byggeriet blevet en branche, hvor der er mangel på arbejdskraft, og de dygtige hænder og hoveder er i høj kurs. De forlanger derfor ordentlige forhold og de gider ikke spilde deres tid i mugne skurvogne med et dårligt indeklima. Mange af skurvognene fungerer også som kontorer gennem flere år, hvor byggelederne har deres daglige gang. Det er derfor vigtigt for produktiviteten at byggeriets parter leverer nogle ordentlige arbejdsrammer for medarbejderne.
Læs også: Mobilhouse leverer pavilloner til Brandskadet naturcenter
Dokumenteret bæredygtigt design
Men hvordan finder man ud af om en producent har leveret en bæredygtig pavillon? Mobilhouse har ladet deres nye pavilloner DGNB certificere, hvilket efter en grundig undersøgelse fra Rambøll resulterede i en DGNB-guld klassificering. Kombinationen af grønne materialer såsom træ, en god isolering, akustik og en omtanke for de fremtidige medarbejdere, der kommer til at have deres daglige gang i OPTIMUM-modulerne, vakte også begejstring hos Rambøll:
- Det er positivt, at der er kommet øget fokus på selve byggeprocessen, og at de, som dagligt bevæger sig på byggepladser, også får mulighed for at arbejde og bo i midlertidige bygninger af høj kvalitet. Vores analyse viser, at Mobilhouses serie OPTIMUM i væsentlig grad kan dokumentere bæredygtigt design og materialer. Det er derfor et velkomment input til det bæredygtige byggeri i Danmark og giver bygherre mulighed for at prioritere bæredygtighed igennem hele processen, fortæller Cristine Colling, der er Chefkonsulent indenfor Bæredygtigt byggeri i Rambøll.
Med byggepladsens indvirkning på et byggeris samlede bedømmelse ved en DGNB-certificering, kommer OPTIMUM-modulernes til at spille en vigtig rolle:
- Modulerne vil kunne bidrage positivt med 2,2 procentpoint når den samlede score ved et DGNB-projekt regnes sammen og efter 2020-reglementet leverer vi imponerende 13%. Det er ofte marginaler, der afgør om man når i mål med den ønskede certificering, så 2,2 procentpoint kan virkelig rykke noget. Bygherre, rådgivere, arkitekter og entreprenører vil også være hjulpet på vej af, at vi har gennemdokumenteret vores moduler, så de lettere kan overskue indvirkningen tidligt i projekteringen. Hele dokumentationspakken ligger frit tilgængeligt, forklarer Kim Holm Bækgaard.
Gode rammer, produktive medarbejdere
Foruden de grønne ambitioner er der blevet lagt mange kræfter i at skabe et modul, som skaber de bedst tænkelige rammer for byggepladsens medarbejdere, hvad end det er arkitekter, ingeniører eller håndværkere, der skal bruge dem:
- Medarbejderne bør stilles lige, uanset om de arbejder på et byggepladskontor eller ovre på den anden side af vejen, hvor de sidder på et ”normalt” kontor. Sådan er det desværre ikke i dag, men det agter vi at gøre noget ved, fortæller Benny Møller, der er Direktør i Mobilhouse.
- Modulerne vil blive brugt som kontorer og mødelokaler og her duer det ikke at larmen udefra forstyrrer. Har man et sjak, der skal have pause, har de også krav på fred og ro, hvis de skal kunne yde deres bedste. OPTIMUM-modulerne rykker ved grænserne, og er så godt som lydtætte. Samtidig er indeklimaet helt i top, til dels på grund af teknikken, men også valget af sunde materialer. Det betyder at medarbejderne vil få optimale arbejdsbetingelser og vi er overbeviste om at hvis man først har været i en af vores nye moduler, går man ikke tilbage, indskyder Kim Holm Bækgaard.