<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Interaktivt lys oeger trygheden i byer bygherre kan selv aendre farverne
Moto Muto lyser op

Annonce

Interaktivt lys øger trygheden i byer — bygherre kan selv ændre farverne

For at øge trygheden omkring Vestervang har Aarhus Kommune prioriteret IoT-teknologi i Serpentinertunnellen. Den tværgående genvej under Lollandsgade lyser op i klare, omskiftelige farver, der skaber interaktivitet gennem sensoriske indtryk. Urbant lys bruges nemlig i stigende grad til at skabe borgeraktivitet — nu kan projektpersonale selv ændre bylysets farver i takt med højtider via Moto Mutos åbne system.

 

Forsidefoto af Martin Schubert

 

Mange cyklister og fodgængere får en særlig oplevelse, når de bevæger sig under Lollandsgade i Aarhus. Fastmonterede sensorer sikrer nemlig, at belysningen kommer til live, når en borger nærmer sig tunnellen. Sensorerne skaber interaktivitet med besøgende på baggrund af lyde, dagslys, vind og vejr.

 

 

Netop integrationen mellem dynamisk lys, sensorer og brugeraktivitet er en populær sammensætning, når man taler om borgerinklusion og tryghedsskabelse i byrummet. I de seneste år har Moto Muto styret interaktiv belysning i både Aarhus, Odense og Frederiksberg Kommune, hvor cykeltrafik, sms’er fra brugere og vejrforhold er med til at definere lysets automatiske udtryk.

 

- Moto Muto har haft en høj faglighed inden for interaktive virkemidler, hvor vi hurtigt har kunne gå fra idéer til faktiske koncepter, siger projektleder ved Lys På Aarhus, Thomas Mee, om samarbejdet, hvor også iGuzzini deltog med armaturer sammen med daværende Lindpro (nu Kemp & Lauritzen), der installerede.

 Hør projektleder for Lys På Aarhus, Thomas Mee, fortælle om lysstyringen i Serpentinertunnellen.


Cloud-løsning giver lokal frihed

Når man taler om æstetisk lys i det offentlige rum kan det være væsentligt at tilpasse lyset til byens events eller højtider i løbet af et år. I Esbjerg Kommune har Moto Muto eksempelvis leveret styring til gågaden i Kongensgade, som borgerne besøger fast til byfestligheder, juleshopping og almindelig hverdagshygge.

 

For at styringen kan matche gågadens multifunktionelle karakter, har Moto Muto givet kommunens projektansvarlige adgang til lysstyringen. Ved hjælp af et åbent system kan de logge ind i Moto Mutos cloud og vælge, hvilket lysunivers og stemning de vil involvere borgerne i — vel at mærke uden at have forstand på lysteknik. Med en helt enkel brugerflade er styringen nemlig skåret helt ind til benet, så alle personaletyper kan betjene clouden.  

 

muto

Cloud-løsning brugt i Esbjerg Kommune til projektet Lysscener for Giga Copenhagen. Brugerfladen i Moto Mutos cloud-løsning er designet til ikke-teknisk personale.

 

Dit årshjul kan tilknyttes

Hvis man, som bygherre i et projekt, ønsker mindre manuel og løbende styring, er det også muligt at koble styringen op på en årskalender således, at bygherre kan bestemme faste intervaller med f.eks. påske-, helligdags- og julelys.    

 

 

- Målet for os er altid at give lokalt personale mere frihed til at styre lyset, siger direktør, Allan Pedersen, og fortsætter:

 

- Når projektledere kan logge på og ændre styringen selv, så giver det kommunen mere selvbestemmelse uden at skulle tilkalde personer med mere teknisk viden først. Det giver også en kortere proces fra ønske om en ændring til at borgeren rent faktisk kan mærke en forandring.  

Kontaktinformation
Moto Muto
Arresøvej 11
8240 Risskov
Tlf:+45 55 55 34 17
Email:   info@motomuto.com