<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Skoleelever staar bag interaktiv tunnel lysstyring fjerner utryghed
Moto Muto lyser op

Annonce

Skoleelever står bag interaktiv tunnel — lysstyring fjerner utryghed

Forsidefoto: Martin Schubert

 

Turen til skole var for skummel, mente fem piger på Sødalskolen. Efter et års udvikling og opførsel kan elever trygt bruge tunnel ved Silkeborgvej i Brabrand. Ny lysende udsmykning i tunnelen skaber nemlig øget tryghed gennem interaktion, takket være Moto Mutos styring. 

 

Elever fra 5.-7. klasse på Sødalskolen står bag interaktiv tunnel i Brabrand. I forbindelse med et skoleprojekt fik de nemlig idéen til “En venlig tunnel” — og så ringede de til Aarhus Kommune.

 

Og Teknik og Miljø i Aarhus Kommune greb muligheden.

 

Det betyder at Sødaltunnelen, der tidligere har skabt utryghed, i dag er fuldt belyst og iklædt børnevenlige tegnefilmsfigurer, der lyser tunnelen op takket være skolepigerne, der har ført an i alle projektfaser.

 

Undgik tunnelen

Siden 2019 har Lea, Ester, Malou, Filuka og Sara nemlig arbejdet tæt sammen med Teknik og Miljø, kunstner Mikkel T. Jessen og Moto Muto for at få tunnelen til at blive mere børnevenlig.

 

Pigerne har nemlig haft en væsentlig stemme i udviklingsworkshops og under opførslen af tunnelens nye liv i lokalsamfundet. Graffiti og mørke gjorde nemlig, at elever undgik tunnelen.

 

- Eleverne skulle finde en lokal problemstilling, de ønskede at gøre noget ved. Vi snakkede om forskellige udfordringer, og eleverne nævnte tunnelen, som ingen rigtig var trygge ved. Nogle børn blev kørt i skole, og gik over Silkeborgvej i stedet for”, fortæller lærer Carsten Møller til mediet Vores Brabrand.

 

Med projektet håber man derfor også at undgå at børn krydser Silkeborgvej, der er trafikeret.

 

IMG_5629_Fotor-2

Pigerne fra Sødalskolen har løbende deltaget i opsætningen af lys og styring sammen med Moto Muto.

 

 

Interaktiv løsning — med Gurli Gris

Tilbage står i dag en fuldt oplyst tunnel i klare hvide farver, så børn og borgere kan orientere sig tydeligt. Det sikrer Moto Mutos lamper og styring.

 

På væggene finder man nemlig akrylplader med tegninger af f.eks. Gurli Gris og originale påfund, lavet af skoleeleverne selv. Tegningerne lyses op af armaturer bag pladerne, så figurerne bidrager til lyse og trygge omgivelser.

 

Desuden er  tunnelen udstyret med sensorer. På den måde reagerer lyset interaktivt på både lyd og bevægelse fra skoleelver på vej i skole eller hjem. Sensorerne sikrer også fuld belysning ved særligt høje lyde for at forhindre utrygge situationer.

 

- Pigerne fra Sødalskolen og projektet har i høj grad draget fordel af Moto Mutos store åbenhed overfor de lidt skøre idéer, der har været i spil. Sammen med en god vej fra idé til realitet, har det givet et slutresultat, som alle kan være stolte af, fortæller projektleder for Lys På Aarhus, Thomas Mee, om projektforløbet.

 

Projektet er desuden vandalsikret med bastante kasser til lamper og overfladebehandling af vægge, så graffiti let vaskes af.

 

LYS_TUNNEL_CITY_VEST_DSC_6687

Hjemmelavede tegninger lyser tunnelen op. Belysningen reagerer også på lyd og bevægelse (foto: Martin Schubert)

 

 

Vækkede idéen med Lego

Idéen til istandsættelsen af tunnelen startede med skolekonkurrencen “First Lego League”, hvor skoler dyster i gode idéer, der vurderes af dommere sammen med Lego. 

 

Den videre udvikling af projektet “En venlig tunnel” er finansieret gennem de kommunale indsatsområder Bedre Byrum og Lys På Aarhus ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Kontaktinformation
Moto Muto
Arresøvej 11
8240 Risskov
Tlf:+45 55 55 34 17
Email:   info@motomuto.com