Gulv New Aarch auditorie

NORTO skaber upcyclet interiør med affaldstræ fra limtræsproduktion

Affaldstræ fra produktionAffaldstræ fra produktion

 

Arkitektskolen Aarhus er gulvene lagt med upcyclede træklodser fra vinduesproduktion, og de studerende har skrivebordsplader i resttræ fra møbelproduktion. For NORTO er det vigtigt at give tilbage til naturen, ved at udnytte dens ressourcer fuldt ud, fortæller salgskoordinator Sara Moth.

 

NORTO er et udspring af Vinderup Træindustri (VTI), der er langt i sit bæredygtige mindset. Siden år 2000 har VTI brugt FSC-certificeret træ og langt størstedelen er langsomt-voksende træ fra de nordlige skove.


I 2018 tog de skridtet videre og skabte NORTO, der tager affaldstræet op af VTI’s containere i stedet for, at det bliver brændt. Af reststykkerne har de udviklet en række produkter til vægge, gulve og køkkener, bestemt af træstykkerne og med en kærlighed til knaster og årringe.

 

- Vi vil også gerne præge dem, som ikke tænker i bæredygtighed til at vælge den vej, fortæller Sara Moth.

 

 

Upcyclede klodsgulve og skrivebordsplader til Arkitektskolen

 

Arkitektskolen i Aarhus havde et ønske om anvende upcyclede og bæredygtige materialer. A:GAIN som rådgiver på byggeriet anbefalede NORTO, der leverede 300.000 endetræsklodser til gulve og 650 skrivebordsplader.

 

- Skrivebordspladerne er resttræ i fyr fra møbelindustrien, og det slidstærke klodsegulv med knaster og fingersamlinger er restprodukter fra vinduesprofiler.

 

Skriveborde New Aarch1
Skriveborde New Aarch2JPG
Skriveborde New Aarch3
 
 

 

Vi er glade for at kunne inspirere kommende arkitekter til at arbejde med bæredygtighed og affald, fortæller Sara Moth.


- I VTI ved medarbejderne, at det træaffald, de kasserer, bidrager til værdikæden et andet sted. Når man skærer en klods fra, der har en knast, så er der nogle andre, den gør noget godt for.




Historien ligger 100% i alle NORTO produkter


NORTO håber at kunne inspirere til, at man hjælper hinanden, så man bruger naturens ressourcer bedre, og på den måde giver noget tilbage til naturen.

 

Jacob (CEO) & Flemming (EJER_produktudvikler)Jacob (CEO) & Flemming (EJER_produktudvikler)
Maskinværksted med gulv New AarchMaskinværksted med gulv New Aarch
Møderum New AarchMøderum New Aarch
 
 

- For os er det vigtigt, at det er affaldstræ. At historien er 100% i alle vores produkter. Vi går ikke på kompromis og går ud og finder noget andet fordi det er lettere og billigere. Vi laver også et akustikpanel med en lydfilt, lavet af plastik fra verdenshavene. Her var det vigtigt for os at finde en leverandør, der også arbejder med affald, fortæller Sara Moth.

 

- I vores produkter er der knaster, skar og årringe. Da vi var på Building Green var der mange arkitekter, der syntes, at det var fedt, at vi havde det her rå look og viste træet på en anden måde.

 

- Hver gang, man ser træet, fortæller det en ny historie.

 

De kasserede træklodser har også fået nyt liv som smukke klodsegulve i blandt andet Færch & Co’s nye afdeling i Odense og Novo Nordisk’s Innovation Lab – sidst nævnte i samarbejde med A:GAIN.

TrappeopgangVTI
VægVTI
VægVTI1
 

 

Kontaktinformation

  • NORTO
  • Nr. Bjertvej 17, 7830, Vinderup
  • Tlf: 9610 1522
  • Web: https://norto.dk
  • Email : mail@norto.dk