CLT – Træets svar på betonelementer

Annonce

CLT – Træets svar på betonelementer

Etagebyggeriet på Lisbjerg Bakke er opført i krydslamineret tømmer – også kaldet CLT. Træværkets grønne profil og den hurtig byggeproces har skabt travlhed hos den danske leverandør Profile A/S.

 

Tekst af Frank Ulstrup

 

Krydslamineret tømmer – også kendt som CLT - har i mange år været anvendt i etagebyggerier i b.la. Østrig og Tyskland. Og nu er materialet, som nogle kalder træets svar på beton, for alvor ved at slå an i Danmark.

 

Det kan administrerende direktør i Profile A/S, René Holde, skrive under på. Hans virksomhed har leveret samtlige CLT-elementer til den almene boligbebyggelse, der i øjeblikket skyder op på Lisbjerg Bakke ved Aarhus.

 

I byggeriet af de seks punkthuse, med op til fire etager, er CLT anvendt til b.la. yder- og indervægge.

 

- Det er første gang i Danmark, at CLT anvendes i så stor en skala, og det har selvfølgelig vakt en hel del opmærksomhed. Vi bliver b.la. kontaktet af arkitekter, vi aldrig har samarbejdet med før, men som har fundet ud af, at de ikke behøver henvende sig til udenlandske leverandører, hvis de vil bygge træhuse i højden eller udnytte nogle af de andre fordele, som CLT tilbyder, siger han.

Læs mere om Træ & Tømmer


 

Lynhurtigt – og grønt

René Holde er da også selv tæt på at kalde CLT for byggeriets nye sort. Den karakteristik handler b.la. om, at CLT er limet på kryds af fibrene, hvilket resulterer i massive træelementer, der er stærke i alle retninger. Dertil kommer den bæredygtige profil, et godt indeklima og ikke mindst en meget hurtig byggeproces.

 

Særligt det sidste giver en økonomiske fordel, siger René Holde.

 

- Betonelementer har jo en tørretid på flere uger, hvor byggeriet ofte står stille. CLT kan du derimod sætte op og bygge videre på med det samme. Det hele er desuden præfabrikeret ud fra arkitektens tegninger, så det er klart til at blive monteret i det øjeblik, det lander på byggepladsen.

 

Bliver stort

De 40 almene boliger på Lisbjerg Bakke er tegnet af Vandkunsten i samarbejde med MOE. Og at dømme ud fra tilslutningen til det informationsmøde, som Innobyg-partnerskabet afholdte forleden vedrørende brugen af CLT i byggeriet, er mange flere arkitekter på vej til at tage det alsidige træværk til sig.

 

- Der var plads til 60 deltagere, men interessen fra både arkitekter og entreprenører viste sig at være meget større. Når jeg sammenholder det med de mange telefonopringninger og mails, vi får vedrørende CLT, så tror jeg, det bliver rigtig stort, siger René Holde.

Profile

Profile A/S

Hos Profile A/S ser vi det som vor vigtigste opgave at kunne tilbyde vore samhandelspartnere de bedste produkter - til konkurrencedygtige priser.   

Kontaktinformation
Profile A/S
Skånevej 2,
6230 Rødekro
Tlf:+45 7363 1000
Email: