<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Arkitektens visioner kan overleve en energirenovering
Arkitektens visioner kan overleve en energirenovering

Annonce

Arkitektens visioner kan overleve en energirenovering


Stigende energikrav betyder, at der skal tænkes nyt, når man renoverer ældre arkitektur – men man kan sagtens energioptimere uden at skade æstetikken


Tekst af Tim Panduro


Hvordan tilpasser man en ældre bygning til tidens energikrav uden at gå på kompromis med arkitektens oprindelige visioner?

Det spørgsmål må man ofte tage stilling til hos Sapa, der leverer vindues- og profilløsninger i aluminium. For nyligt skete det, da virksomhedens kunde A.P. Facader skulle renovere C.W. Obels Ejendommes bygning i Vestergade i København. Her står en tidstypisk bygning fra 1936 tegnet af den fremtrædende funkisarkitekt Frits Schlegel, og bygherren ønskede at opdatere sin bygning til gældende energikrav, men samtidig bevare det lette og enkle udtryk.

For Sapavar det en smal sag – for svaret på spørgsmålet er ret simpelt.

- Det er enkelt at tilpasse vores vinduessystemer, så de kommer til at passe ind i den oprindelige arkitektur. Vi tager udgangspunkt i vores standard vinduessystemer og laver herudfra en ny designvariant. Kernen og den tekniske konstruktion er den samme, men det udadvendte udtryk bliver tilpasset, så det passer til de oprindelige visioner fra arkitekten. Det kan vi gøre uden de store ekstraomkostninger, siger salgschef Jan Møller Madsen fra Sapa.

Læs mere om Renoveringsprojekter

Tidlig rådgivning

Sapa har specialiseret sig i at forbinde arkitektens historiske streg med nutidens energikrav. Produktionsanlægget kan let omstilles, så man skaber en optimeret individuel løsning til hver renoveringsopgave, og virksomhedens arkitekt- og byggesupport står til rådighed fra de første tanker om en energioptimering.

- Vi ser en stigende interesse for at anvende Sapas aluminiumssystemer i renoveringer af ældre bygninger, da vores produkter er en meget mere langtidsholdbar løsning med et minimum af fremtidigt vedligehold. Men vi vil gerne involveres så tidligt i projektstadiet som muligt, så vi sammen med rådgiveren kan komme frem til en løsning, der tilgodeser alle parter i projektet, siger Jan Møller Madsen. Han henviser også til Sapas hjemmeside, hvor arkitekter og bygherrer frit kan downloade tegninger, der kan anvendes for projektering af løsninger for facader, vinduer og døre til det moderne byggeri.

Daells og Trapholt

Sapa har stor erfaring med at levere tilpassede løsninger til signaturbyggerier. I 2003 fik det tidligere Daells Varehus i København erstattet de forældede stålvinduer med teknisk overlegne, men udseendemæssigt matchende aluminumsprofiler. Der var stor opmærksomhed om projektet, hvor man ikke alene havde fat i en gammel institution i København, men også i et værk af en af byens stjernearkitekter. Bygningen er nemlig skabt af Vilhelm Lauritzen – i øvrigt i samarbejde med Frits Schlegel. Siden har man blandt andet leveret løsninger til kunstmuseet Trapholt og Aalborg Universitet – hvor man begge steder har erstattet trævinduer med aluminium i et design, der matcher arkitektens  oprindelige ideer.

- Man skal tænke på, at mange af de teknikker, man i tidligere årtier har brugt i bygningsopførelsen, har været førstegenerationsløsninger, der ikke lever op til dagens energikrav. Vi tilbyder en opgradering til nutidens standarder med fuld respekt for den oprindelige arkitektur, siger Jan Møller Madsen.
Kontaktinformation
Sapa Building System
Julsøvej 1
8240 Risskov
Tlf:+45 86 16 00 19
Email:   system.dk@sapagroup.com