01-lv-vera-wood-parkbench-03-gallery-preview-1920x0@2x

Bæredygtige valg får Odense Universitets Hospitals bænke på plads

 

Siddekomfort og trygge placeringer - grønne materialer med minimal vedligehold.

 

”Med tanke på både patienter og pårørende har det stor betydning, at vi bruger tid og energi på at finde de helt rigtige møbler til vores udeområder”, fortæller Ebbe Kristensen fra OUH, Odense Universitets Hospital.

 

”Inden vi besluttede os for de nye Vera bænke, overvejede vi at fortsætte med de traditionelle parkbænke, der er lidt S-formede. De ældes dog med tiden, når vi kigger på dem med driftsøjne. Sammen med vores fokus på patienterne har netop driften stor betydning – og vi har brugt mange ressourcer på at skifte brædderne – de skulle males – og så kunne folk ikke sidde på dem. Vi har derfor set på mere bæredygtige alternativer, blandt andet borde/bænke sæt i træ, men de holder kun et begrænset antal år”.

 

 

vera1-72ppi-rgb
 
 

MINIMAL VEDLIGEHOLDELSE OG GENANVENDTE MATERIALER

Derfor har OUH undersøgt løsninger, der kun kræver minimal vedligeholdelse og har blandt andet prøvet møbler af genbrugsplast: ”De blev desværre så varme i sollys, at man ikke kunne sidde på dem. Så vi besluttede at kigge videre og gik dialog med Smekab Citylife”, siger Thomas Rich fra OUH.

 

Dialogen førte til en præsentation af bænken Vera, hvor træet er erstattet af hybridmaterialet Resysta, der er fremstillet af genanvendte risskaller, olie og salt. Et langtidsholdbart materiale, der ligner træ, og hvor vedligeholdelsen er minimal. Et grønt, bæredygtigt alternativ til at fælde træer.

 

HØJDE OG SIDDEKOMFORT

”Ved valg af bænke betyder siddekomforten meget. Vi har jo ældre mennesker, der bruger bænkene, og derfor skal de være tilstrækkelig høje. Vera har en siddehøjde, så man kan komme op fra den igen – og vi fandt ud af, at man i Tilgængelighedsrådet havde testet den og synes godt om siddekomforten. Da vores ergoterapeuter her på OUH også kunne godkende bænken fra Smekab Citylife, traf vi beslutningen”, siger Ebbe Kristensen.

 

”Nu har vi haft Vera bænkene i en sæson, hvor solen i perioder har stået direkte på – og de er ikke falmet eller andet. Der kan være snavs og alger, men det fjernes nemt. Sollyset gør ikke hybridmaterialet varmere end traditionelt træ. Bænkene kræver kun minimal vedligeholdelse, skal ikke males eller slibes, og du kan let skifte en planke. Så klare fordele på driften”.

 

 

vera2-72ppi-rgb
 
 

NEMT OG TRYGT AT FINDE EN SIDDEPLADS

Den fysiske placering af bænkene er valgt med omhu: ”Når man går fra P-huset, og hvor man ellers kommer fra, skal det være nemt at se - og komme hen til en siddeplads. Det skaber tryghed. I vores strategi har vi fokus på patienterne, og hvordan vi kan tilgodese deres ønsker og behov. Og hvordan ville man selv have det her på området, hvis man for eksempel var lidt dårligt gående?”, spørger Thomas Rich.

 

”Derfor er der tænkt grundigt over, hvordan bænkene skal placeres og afstandene mellem dem. For vi skal samtidig undgå at lave noget, folk bruger som opholdssted. Bænkene er beregnet på en kortvarig pause – og så går man videre”.

 

Odense Universitets Hospital lægger vægt på, at udendørs møbler skal passe til bygningerne og den arkitektoniske stil. Der er lavet flisebelagte områder, hvor bænkene står uden at være fastgjort. Man kan se, at de hører til på de områder – og det appellerer ikke til, at man skal flytte dem.

 

”Bænkene står løst på terrænet i en slags fleksibelt byrum. Og at de rent faktisk bliver stående, fortæller noget om respekten for tingene i området”, siger Per Bruun fra Smekab Citylife.

 

BÆREDYGTIG LANG LEVETID

Resysta hybridmaterialet på Vera bænken har en ekstremt lang levetid, og gavlene af galvaniseret stål vil under normale forhold holde i minimum 25-30 år. Her lægges det til grund, at bænken kun bruges til det, den er beregnet til.

 

Der er i dag opstillet 33 Vera bænke på Odense Universitets Hospitals udeområder. Bænkene er også valgt af Svendborg Sygehus og Nyborg Sygehus – og Skejby Sygehus har vist interesse.

 

 

vera3-300ppi-rgb
 
 

FAKTA

Resysta er et fiberforstærket hybridmateriale fremstillet af risskaller, salt og mineralsk olie. Affaldsprodukter, hvor alternativet er at fælde et træ. Resysta ligner træ og udmærker sig ved slidstyrke, termisk stabilitet og kemisk resistens. Til forskel fra træ er Resysta udvidelses-, splint- og revnefrit, det gråner ikke og tåler svampe- og insektangreb. Produkter af Resysta er meget holdbare uden at kræve speciel pasning eller vedligeholdelse og passer derfor især til udendørs brug såsom parkmøbler. Resysta er både genanvendt og genanvendeligt.

 

Vil du vide mere om Smekab Citylife og vores produkter, så besøg vores hjemmeside eller kontakt vores personale: Per Bruun tlf. 23 69 76 76 og Tina Søegaard tlf. 54 33 77 33, og få en uforpligtende snak. Vi kan rådgive og vejlede dig, så du får lige præcis de møbler, der passer til jeres behov og ønsker.