1633361747-uk5-titelbillede

FILT - et ”picnictæppe” til det offentlige rum

Smekab Citylife lancerer et helt nyt produkt, som både kan kategoriseres som et møbel og et mødested.

 

Den 6. februar 2020 på Stockholm Light & Furniture Fair fandt man vinderen af ”Den Trivsamma Staden”, en konkurrence lavet af Smekab Citylife i samarbejde med Sveriges Arkitekter. 

 

Det vindende bidrag fra Blank Arkitekter, som hedder FILT, er begyndt at tage form og udvikle sig fra idé til virkelighed. Og nu kan vi omsider vise Blank Arkitekters tanker om ideen, og hvad FILT egentlig er for noget.

 

FILT, som betyder tæppe på svensk, er en platform, der skal bidrage til det sociale liv i det offentlige rum. Lige som et picnictæppe på en nedtrampet græsplæne skaber det med et enkelt greb et sted, en samhørighed og et socialt rum.

 

billede2
 

Filt kan anvendes på mange måder, og det er op til brugerne hvordan.

 

”Der er en grundregel om at vi altid arbejder efter at finde elegante, enkle løsninger, som virker selvforklarende”, udtaler Kalle Zetterholm, som er arkitekt og partner i Blank Arkitekter, og fortsætter:

 

”Et af de ben som vores virksomhed står på, er at lave forskellige slags konkurrencer. ”Den Trivsamma Staden” er udloddet af Smekab sammen med Sveriges Arkitekter med det formål, at finde frem til nye, spændende produkter til det offentlige rum.”

 

FILT er gratis for alle at bruge på lige præcis den måde, der passer dem, og er baseret på troen på folks egen kreativitet. 

 

 

Formmæssigt stræber FILT efter et neutralt udtryk: at være en baggrund og en støtte til menneskelig aktivitet, snarere end et objekt, der skal beundres. En slags demokratisk hverdagsmøbel.

 

Linnéa Holmberg, som ligeledes er arkitekt og partner i Blank Arkitekter forklarer at ideen med FILT har været, præcis som med et picnic tæppe, at komme ud i det offentlige rum, lægge sit tæppe ud og skabe sig eget rum, hvor man kan gøre det man vil.

 

billede3
 

Lysarmaturet skaber tryghed, når man benytter sig af FILT i de mørke timer.

 

”I og med at den har den her større skala, den enkle form og kombinationen af siddeplatformen og belysningen gør, at den er vældig rumskabende”, siger Kalle Zetterholm.

 

FILT er unik på den måde, at den har en størrelse og udformning, som både kan fungere for en større gruppe, men også passer godt til en enkelt person.

 

”For os var det vigtigt, da vi designede FILT, at den skulle have få materialer, og at disse materialer skulle være bæredygtige. De skulle være holdbare, så de er rare at være på, men også holdbare, så de kan leve et langt liv i det offentlige rum”, siger Linnéa Holmberg.

 

FILT er designet inden Covid, men i det år, vi har levet med Covid, har vi virkelig set at anvendelsesområdet er blomstret op. Vi har brug for steder, som fungerer året rundt.

 

billede4
 

Rammen, stolpen og belysningen er udført i galvaniseret stål og selve platformen er lavet af varmebehandlet fyr, der er robust og kræver minimal vedligehold.

 

 

Se FILTvores hjemmeside, hvor du også kan lade dig inspirere af vores alsidige produktsortiment. Hvis ønsker rådgivning eller en uforpligtende snak med vores kompetente personale, så kontakt Per Bruun tlf. 23 69 76 76 eller Tina Søegaard tlf. 54 33 77 33. De står klar til at hjælpe og guide dig i junglen af parkmøbler.