<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Taekkespaanerne er tilbage
Starupwood

Annonce

Tækkespånerne er tilbage

Tækkespåner i hårde træsorter er noget af det mest holdbare, og samtidig er de vedligeholdelsesfrie i op til 100 år og mere. Lige nu mærker St arupwood en stor interesse for især deres for-patinerede tækkespåner, som har en forkortet patineringsperiode, som giver træet en smuk og ensartet udvikling i takt med den naturlige patineringsproces.

 

Tekst af Annika Lillelund

 

Vi kender dem fra stavkirkerne i Norge og fra tagkonstruktioner på de born- holmske rundkirker. Tækkespånerne, som giver facader og tagkonstruktioner et levende og rustik udseende – og som sikrer vedligeholdelsesfrie overflader i mere end 100 år. Starupwood i Grindsted har gennem mere end tyve år arbejdet på at give tækkespånerne, det de kalder en ”velfortjent renæssance”:

 

- Der er især økonomiske og bæredygtige fordele ved at beklæde tag og fa- cade med tækkespåner. Der er ingen vedligeholdelse, og materialet holder i hundrede år og bliver kun smukkere og smukkere med tiden, forklarer Jens Glistrup fra

 

 

For-patineringen springer proces over

Projekterne på referencelisten spænder over alt fra helt særlige interiørbeklæd- ninger til store villaer, jagtslotte og golf-resorts, som alle får de glæde af de specielle facader og tagflader, som, foruden at være en økonomisk løsning, også giver et spektakulært og karakterfyldt udseende. Især det for-patinerede træ vinder mere og mere ind, og her har man mulighed for at efterbehandle med Starupwoods trætjære-baserede TD-olier, som giver beklædningerne en særlig karakter, forklarer Jens Glistrup:

 

- En naturlig patinering sker over mange år, og i de år kommer en periode, hvor træet bliver sortnistret og Med for-patineret træ kan vi springe denne periode over og derved komme næsten direkte til ”slutresultatet”. Pati- neringen forøger samtidigt levetiden, og beklædningerne står vedligeholdel- sesfri i 100 år, og det har selvfølgelig også en stor, økonomisk fordel. Vores teknikker har vi udviklet gennem de sidste tyve år for at finde den metode, som holder bedst, og som samtidig kan give nuancer fra det helt sølvskinnende og over i det sorte.

 

Træmand til Fingerspidserne

Jens Glistrup har en dyb kærlighed for træet, og han uddannede sig også som tømrer, men efter nogle år med for meget plast og gips mellem hænderne, sav- nede han fokus på træet og skabte Starupwood. Det er også respekten for træet og dets anvendelsesmuligheder, der er bærende i arbejdet:

 

- Der er for meget, der går for stærkt i byggebranchen, så vi arbejder ud fra de gamle principper med en respekt for metode og materiale. Vi behandler træet godt ved eksempelvis at bloksave stort rodtræ og lade det afklimatisere og ”af- stresse” i 1-1 ½ år, før vi skærer det op i bl.a. tækkespåner. Det gør vi for at mindske vridninger og svind, så vi kan sikre den bedste kvalitet af spån på det skandinaviske

 

Det rå og vindslidte look

Starupwood har netop leveret for-patinerede facadebeklædninger i akacietræ til det spændende Vadehavscenter, der er under opførelse i Sydvest-jylland, og generelt mærker Jens Glistrup en stærk stigning i interessen for det vind- og vejrbidte look både som eksteriør og interiør:

 

- Der er en trend i forhold til de her forskellige vejrgrå nuancer i træbeklædnin- gen, og det får vi mange forespørgsler på. Vi kan mærke en interesse i at have et specielt byggeri med noget pondus og detaljer, fremfor en løsning hvor der hives ned fra den første hylde i trælasten. Generelt synes jeg, at flere og flere arkitekter har fået øjnene op for de mange spændende muligheder, tækkespå- nerne giver, og en del af vores arbejde består derfor i at rådgive og inspirere arkitekter, så de får værktøjer til at skabe unikke projekter med et anderledes råt og naturligt udseende.

Kontaktinformation
Starupwood ApS
Smedebakken 26-28, Starup
7200 Grindsted
Tlf:+45 7533 7263
Email:   starup@starupwood.dk
Starupwood