ThLaubsgade 93sal-27_1920

Andelsboliger med få vinduer får ventilationseffekt i altandøren

Det er ikke let at sikre sundt indeklima i gamle ejendomme. Løsningen bliver ofte en dyr og gennemgribende installation af mekaniske ventilationsanlæg. I Andelsboligforeningen Thomas Laubs Gade 5-9 på Østerbro fik andelshaverne en bedre løsning med hjælp fra Horn Group, Henning Larsen Arkitekter og Københavns Kommune.

 

Th_1600

 

I dette tilfælde skulle der tænkes nyt, for der var ikke vinduer nok i den enkelte bolig til den løsning, som Horn Groups Ventilationsvinduer er kendt for. Teknologien bag vinduerne blev i stedet installeret i franske altandøre.

 

- Løsningen med at konstruere altandøren som et Ventilationsvindue var oplagt og godt løst af Horn Group. Den samlede ventilationsløsning er fuldt integreret uden at tage plads i bygningen. Både vi, beboerne og Københavns Kommune er meget tilfredse med resultatet, fortæller Mikkel Hune, arkitekt og bæredygtighedsekspert hos Henning Larsen Arkitekter.

 

Renoveringen af Thomas Laubs Gade 5-9 er en del af pilotprojektet Københavns Klimakarré, som bliver til med støtte fra bl.a. Københavns Kommune. Henning Larsen Arkitekter har længe ønsket at bruge Ventilationsvinduets løsninger i et konkret projekt, og derfor har både Mikkel Hune og Københavns Kommune været med hele vejen i udviklingen af den unikke løsning.

 

Læs også: Bedre indeklima med nytænkning og forenkling i nyt rækkehusbyggeri

 

Overraskende diskret og effektivt

Formanden for andelsboligforeningen, Bjarne Gantzel Pedersen, er imponeret over, hvor effektiv løsningen er i hverdagen.

 

- Vi frygtede, at vi skulle have nedhængte lofter og støjende ventilationsanlæg. Derfor er vi blevet positivt overraskede over den diskrete og effektive løsning. Altandørene og vinduerne ser almindelige ud, men jeg skal love for, at de gør en forskel, siger han.

 

Løsningen er en del af ejendommens omfattende facaderenovering, hvor en del af formålet var at sikre mere bæredygtige boliger med sundt indeklima. Boligen opfylder kravene til ventilation, fordi Horn Groups løsninger sikrer en kontinuerlig strøm af frisk, forvarmet udeluft, mens boligens eksisterende aftræk suger den gamle luft ud.

 

Altandørens stående del er udført med en indvendig ramme, lufttilførsel i bunden og temperaturfølsomme Horn-ventiler i toppen. Horn Groups løsninger er foretrukket i mange renoveringsprojekter, hvor danske boligselskaber typisk får byfornyelsesstøtte eller støtte fra Landsbyggefonden.

 

Erfaringerne fra Københavns Klimakarré har fået JJW Arkitekter til at vælge den samme løsning til et stort renoveringsprojekt i en boligforening i Albertslund.

 

Th2_1600

Kontaktinformation

  • LivingBetter A/S
  • Fuglehavevej 23, 2750, Ballerup
  • Tlf: 81 81 81 10
  • Web: http://livingbetter.dk/
  • Email : info@livingbetter.dk