Nu er det muligt at bygge boliger, der kan opfylde 2020-energirammen på 20 kWh pr m2 om året - uden et genvindingsanlæg og uden et solcelleanlæg, der henter el til varmepumper og andre installationer. Det har Jakobsen Huse netop demonstreret ved et temamøde i Hornslet med deltagelse af 40 specialister inden for byggeri og energi. Her var der åbent hus i et nyopført hus på Overblikket 21 med fokus på Ventilationsvinduet og de fordele, vinduets teknologi giver i forhold til boligens energibehov, køling og indeklima.
Nye målinger og beregninger foretaget af Aalborg Universitet viser, at Ventilationsvinduet vil tilføre huset i Hornslet 1.800 kWh energi på årsbasis. Energien skabes i rummet mellem vinduernes 2-lags energirude og 1-lags rude. Her lukkes der frisk luft ind via ventilerne i vinduesrammen, og luften opvarmes mellem glaslagene, inden den føres ind i boligen. - På energiområdet anvendes der i øjeblikket flere forskellige beregningsprogrammer, og ingen af dem tager højde for denne specielle teknologi, fortæller Peter L. Clausen fra Horn Group, der har udviklet Ventilations-vinduet.
Derfor var der vigtigt, at deltagerne kunne opleve, at der med en vinduesløsning af denne type kan opnås resultater omkring energi og indeklima, som gør det muligt at bygge langt mere enkelt. Også selv om man skal opfylde 2020-kravene, hvor energirammen strammes fra et årligt forbrug per kvadratmeter på 55 kWh til kun 20 kWh.
Huset i Hornslet er udelukkende opført i bæredygtige materialer og har to luft/vand varmepumper, der udnytter henholdsvis indeluften til varmt brugsvand og udelufren til gulvvarme.
I næste byggeri forenkler Jakobsen Huse installationerne yderligere. Her vil en ny type luft/vand varmepumpe løse begge opgaver - ved at trække luften inde fra boligen og omdanne den til såvel varmt brugsvand som opvarmning via radiatorer eller gulvvarme.
Se mere på
www.ventilationsvinduet.dk