Innovativt vindue skaber bedre indeklima og billigere energi

Frisk luft i stuen uden at fyre for fuglene: Horn Group vandt i år Sustainable Build’s Innovation Challenge for deres ventilationsvindue, der på én gang sikrer et godt indeklima og besparelser på energiregnskabet. Direktør ser et stort potentiale i markedet.

 

Tekst af Kasper Boye

 

Ventilationsvinduet er det første intelligente plusenergi-vindue på markedet. Horn Groups patenterede teknologi regulerer luftstrømmene ind i bygningen, så der altid er naturlig luft og behagelige temperaturer i boligen. Vinduet er en dobbeltkonstruktion, men ifølge direktør Peter Clausen er der faktisk tale om et 4-i-1 vindue, der både er ventilerende, selvkølende, støjdæmpende og energibesparende.

 

- Det er i princippet et utæt vindue, der tilfører luft ind i bygningen, selv når vinduet er lukket. Samtidig forvarmer det luften, og man udnytter derfor både den energi, der er i bygningen i forvejen og den, der kommer udefra. På den måde har man faktisk skabt en ventilationskilde, som også er en energikilde, og det betyder, at det for første gang er muligt at lufte ud i sin bolig uden noget større energitab, fortæller Peter Clausen.

 

- Den dobbelte vindues-konstruktion har man kendt i mange år. Vi har moderniseret den og tilført intelligent styring. Et termostatisk ventilsystem styrer, at den kolde udeluft forvarmes, og på varme dage ledes den varme luft mellem vinduer ud i guds fri natur igen. Ved siden af sidder en ventil, der trækker udeluft direkte ind, så du stadig får tilført frisk luft i boligen.

 

 

 

 

 

 

 

Besparelser på 25 %

Aalborg Universitet har beregnet, at det over et år er op til 25 % billigere at lufte ud med et ventilationsvindue end med et traditionelt vindue. Oveni det har Realdanias demonstrationsprojekt i Højstrupparken vist, at ventilationsvinduer giver et lige så godt indeklima som mekanisk ventilation, men kræver væsentligt mindre plads, færre installationer og er billigere i drift.  Netop indeklimaet er det centrale element for Peter Clausen.

 

- Hvis du har 10 grader udenfor, er det ca. 20-22 grader varm luft, der strømmer ind igennem vindueskonstruktionen. På den måde mærker du ikke træk, og du får behagelig luft ind i bygningen. Og når du får tilført luft uden at åbne vinduet, forhindrer du skimmelsvamp og andre fugtskader.

 

Enormt markedspotentiale i EU

Peter Clausen forklarer, at teknologien oprindeligt er udviklet til renovering af eksisterende bygninger, men at det største marked i dag er inden for nybyggeri, hvor ca. 60 % af virksomhedens omsætning ligger.

 

- Mange mennesker har ønske om at have en bolig, hvor de ikke skal gå rundt i mekanisk genereret luft. Samtidig er det forbundet med store omkostninger i form af vedligeholdelse at flytte luft mekanisk, og derfor begynder investorer, private kunder og bygherrer at se meningen med at arbejde med naturlig luft, siger Peter Clausen og fortsætter:

- Vi har et relativt pænt marked for nybyggede familieboliger, typehuse og renovering af kommunale institutioner. I 2017 kommer vi med ind i den første nybyggede etageejendom. I bygningsreglementet har der været fokus på mekanisk ventilation med meget specifikke definitioner, og det er vi inde at udfordre nu. Vi leverer til flere kommuner, der tester det af på skoler og institutioner, og vi eksporterer en del til Norge og Sverige, og nu er det tyske marked ved at åbne op.

 

EU anslår, at markedspotentialet for ventilerede vinduer er på 20 milliarder kroner om året, og Horn Group ligger aktuelt i dialog om et samarbejde med en række europæiske producenter med interesse i at benytte Climawinteknologien i egne vinduer og produkter.

 

Kontaktinformation

  • LivingBetter A/S
  • Fuglehavevej 23, 2750, Ballerup
  • Tlf: 81 81 81 10
  • Web: http://livingbetter.dk/
  • Email : info@livingbetter.dk