<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Dagslys diskussionen der druknede
Dagslys – diskussionen, der druknede

Annonce

Dagslys – diskussionen, der druknede

Når man taler solafskærmning er energibevidsthed, udelukkelse af direkte sollys og forhindring af blænding vægtige parametre. Man glemmer bare også at sætte fokus på menneskets basale behov for naturligt dagslys året rundt.

 

Tekst af Rune H. Jensen

 

Midt i de gode intentioner, udviklingen mod forøget energibevidsthed og forbedrede indeklimaer, er en diskussion druknet lidt. Bagsiden af medaljen for en mere energi- og indeklimabevidst tid kan nemlig være, at man glemmer at sætte fokus på menneskets behov for naturligt dagslys – også om vinteren.

Det oplever man hos Viking Markiser, der samtidig ser en stigende forståelse for, at vinduesmarkiser og de såkaldte markisoletter er vejen til en bedre udnyttelse af dagslyset for både private og virksomheder:

- Flere og flere får øjnene op for, at vinduesmarkiser og markisoletter er bedre løsninger end solscreens, fordi de både lader naturligt dagslys slippe ind og samtidig også holder varmen ude, siger Viking Markisers salgschef, Frank Sørensen.

 

Sæt fokus på mennesket

Han uddyber, at man nogle gange glemmer de ansatte i virksomhedernes kontorer, der reelt skal leve og arbejde med indeklimaet og manglen på naturligt lys til daglig.

 

Man fokuserer nemlig mest på solafskærmningens to hovedformål – at forhindre direkte sollys og blænding på f.eks. computerskærme – og at spare på energien til nedkøling af rummene. Men det handler også om medarbejdertrivsel:

 

- Vi skal også huske at have personerne i fokus og ikke bare vælge solafskærmning ud fra arkitektoniske hensyn og ingeniørmæssige beregninger. Vi skal huske at tænke på medarbejderens daglige trivsel. Der findes rapporter, der bekræfter, at naturligt dagslys har en fremmende effekt på arbejdseffektiviteten.

 

Når det bliver for varmt, så ryger produktiviteten, siger Frank Sørensen og fortsætter:

 

Vinduesmarkiser giver alle fordelene

- Med vinduesmarkiser eller markisoletter får man alle fordelene: Man forhindrer blænding, holder solen ude, samtidig med at man kan kigge ud og får naturligt lys ind også om vinteren.

 

Og det er kun rimeligt og fornuftigt at lade brugerne selv få indflydelse på det indeklima, de skal være i og f.eks. lade dem kunne regulere solafskærmningen selv.

Viking Vinduesmarkiser giver fuld beskyttelse mod solblænding og kan bl.a. bruges til meget lange bygninger, mens markisoletter er specialudviklet til høje vinduer med en screen øverst og en traditionel vinduesmarkise nederst. Begge typer kan harmonisk betone arkitekturens og bygningens særlige stil.

 

Og så taler de begge det naturlige dagslys’ sag. De bidrager til et forbedret indeklima og reducerer risikoen for helbredsproblemer såsom hovedpine, irriterede øjne, nakkesmerter og træthed som følge af for høj varme og dårlig belysning. Men solafskærmning er samtidig også en balancegang:

 

Nordboernes vilkår

- Solafskærmning skal kunne udelukke direkte sol, der virker generende pga. strålingspåvirkningen. Den skal kunne regulere de visuelle forhold og reducere blændingen og høje luminanser fra vinduerne.

 

Samtidig skal afskærmningen ikke udelukke mere solvarme end nødvendigt, således at solvarmen kan dække mest muligt af varmetabet i opvarmningssæsonen, og så man undgår at tænde for kunstig belysning.

 

Det er jo spild af energi at tænde kunstig belysning indenfor, når der ellers er naturligt daglys nok udenfor. Udvendig solafskærmning er derfor bedst rent teknisk, fordi den både holder solens varme og generende lys ude.

 

På den nordlige halvkugle er der ofte generende sollys og blænding fra vinduerne, fordi solen står så lavt i vinterperioden.

 

Netop derfor er det ekstra vigtigt at huske at sætte fokus på menneskers velvære og sundhed, når man vælger solafskærmning – og lade det naturlige dagslys får lov at komme rigtigt og synligt ind i både bolig og på arbejdspladsen året rundt.

Viking-Markiser

Viking Markiser

Hos Viking Markiser kan du bestille din markise i nøjagtig det mål som passer til dit hus. Du bestemmer selv farven på markisekassen - vi pulverlakerer i den farve du ønsker, eller også leverer vi markisen i grå natureloxeret aluminium. Du har også mulighed for at vælge imellem mange forskellige dugfarver - både ensfarvede og med forskellige striber/mønstre.

Kontaktinformation
Viking Markiser
Dam Holme 7
3660 Stenløse
Tlf:47 10 77 00
Web:
Email:   viking@viking-markiser.dk