MargueritSkabelon

Her er de 7 trin til at designe en håndlavet flise med mønster

I en æra præget af teknologisk innovation og masseproduktion vækker genoplivningen af gamle håndværksteknikker en særlig interesse. Blandt disse er kunsten at skabe håndlavede fliser i tolagsteknik - en proces, der daterer sig tilbage til 1870'erne.

 

I denne artikel udforsker vi design- og udviklingsprocessen bag et nyt flisemønster, der hylder denne gamle håndværkstradition og vores danske designtradition.

 

Trin 1: Design
Enhver håndlavet flise begynder med et inspirerende design. I vores tilfælde blev designprocessen indledt ved at se på vores danske designklassikere, som vi kender fra møbler, smykker og bygningsværker. Inspireret af designklassikeren "Marguerit", bl.a. kendt fra Georg Jensens smykker blev et unikt flisedesign skabt, der kombinerer nostalgi med et moderne twist.

 

Trin 2: Teknisk Tegning
Når designet er blevet fastlagt, er det afgørende at omsætte det til en teknisk tegning. Dette trin indebærer en nøjagtig og målfast tegning med alle dimensioner og proportioner, for at sikre, at det håndlavede flisemønster bliver nøjagtigt som planlagt.

 

Trin 3: Skabelse af Messingskabelon
En af de mest unikke træk ved håndlavede fliser i tolagsteknik er brugen af ​​messingskabeloner til at forme og skabe mønstre. Denne traditionelle metode kræver dygtighed og håndværk, da hver skabelon er bukket og loddet i hånden for at matche det ønskede design nøjagtigt.

Marguerit10-55-14-7Webshop
 
Trin 4: Fremstilling af Flisen
Med skabelonen klar begynder fremstillingen af ​​flisen. Hver flise fremstilles individuelt i hånden ved at fylde flydende og indfarvet marmorgranulat ned i skabelonens enkelte mønsterfag. Skabelonen fjernes og cement drysses ned i formen som stabiliseringsmateriale.
 
Trin 5: Presning
Efter at flisen er formet, er næste skridt at presse den. Dette trin indebærer omhyggeligt at placere den formede flise i en presse og anvende tryk for at sikre, at den får den ønskede tykkelse og styrke.
 
Trin 6: Vandbad
Den pressede mønsterflise med slidlag i marmor og bagside i cement bliver nu lagt i et vandbad, så den kan suge væde op, så flisen får en længere tørringstid og dermed forhøjet slidstyrke.
 
Trin 7: Tørring
Sidste trin til en færdig flise, er tørringsprocessen, som varer minimum 5 uger. Flisen stilles tæt med andre fliser, så tørring sker langsomt og flisen kan opnå maksimal styrke. Flisen opnår dermed en levetid på minimum 150 år ved højt slid og er dermed et bidrag til bæredygtighed ved at imødegå smidvæk-kulturen.
 
En ny flise er hver gang i sig selv et lille mesterværk af håndværk og tradition. Hvert enkelt stykke bærer spor af håndens arbejde og ægte passion for det gamle håndværk.
At skabe et nyt flisemønster i den gamle håndværksteknik kræver ikke kun kreativ og designmæssig kunnen men også teknisk dygtighed med en dyb respekt for tradition og æstetik.
 

www.villafliser.dk eller www.villatiles.com

Kontaktinformation