Fremtidens sommerhus

Fremtidens sommerhus

Et sommerhus på 20 kvadratmeter, der på kort tid kan skilles ad og fjernes. Det er fremtiden, spår arkitekturhuset Utzon Centret i Aalborg.

 

Af Louise Witt

 

Et sommerhus er rykket ind på Aalborgs havnefront.

 

Huset, der er designet af arkitekt Bjarke Ingels og indretningsarkitekt Søren Rose, er flyttet på museum: Det står midt i atriumgården på udstillingsstedet Utzon Centret med adresse lige ned til Limfjorden. Her er det blevet hejst ned af en kran i tre blokke a cirka 1100 kg hver – nemlig stue, køkken og badeværelse.

 

At Klein A45-huset, som det hedder, egentlig er et gigantisk puslespil i tre dele, er ikke til at se nu, hvor det er samlet:

 

Helt enkelt

 

Det står som én trekantet skulptur helt i sort. Huset har sort zink på alle flader, bortset fra et stort, trekantet vindue med vue til gårdhaven og Limfjorden. Formen er inspireret af de klassiske A-hytter fra 1960’erne og 1970’erne, som Ingels og Rose har givet et kreativt tvist.

 

At åbne den sorte zink-dør er som at kigge ind i et træskrin. For huset på 20 kvadratmeter er et univers i træ med plankegulv og alle andre overflader i lys krydsfiner: Det gælder i det petit køkken, i spise- og opholdsstuen med spisebord og daybed, på hemsen med dobbeltseng og på badeværelset, hvor vandet fra VOLA’s store, cirkelformede hovedbruser finder vej ud gennem små mellemrum mellem gulvplankerne.

 

Trods de få kvadratmeter er her plads til alt fra en person, over et par til fx en familie med et mindreårigt barn – og Utzon Centret lejer ud på airbnb-basis til nysgerrige.

 

Fremtidens sommerhus

 

Huset er del af Utzon Centrets udstilling: ”Sommerhus – sommerlandets arkitektur”.

 

Udstillingen viser ikke kun et tilbageblik på toneangivende danske sommerhuse gennem 100 år, eksemplificeret med i alt 23 huse. Det er huse som bl.a. Arne Jacobsens eget fra 1937 ved Sejrø Bugt, hvor han eksperimenterede med den organiske, nordiske udgave af modernismen, som blev hans særkende på Aarhus Rådhus (1938-41) – og siden også VOLA-armaturet (1968).

 

Udstillingen viser samtidig, hvor fremtidens sommerhus kunne være på vej hen. Her fortæller A45-huset en essentiel historie om byggeri med præfabrikerede elementer og et skruefundament med et minimalt økologisk fodspor i landskabet. A45-huset på Utzon Centret er koblet på museets el- og vandforsyning, men verdens første A45-hus står i en skov uden for New York og har muld-toilet og energi fra solceller.

 

Sommerhusets paradoks            

                                            

Tanken bag sommerhuset er blevet lidt et paradoks, påpeger Utzon Centrets udstillingsdirektør, Line Nørskov Eriksen.

 

Ideen med sommerhuset – eller landstedet, som sådan et oprindeligt blev kaldt – var at undslippe det hektiske liv i byen og i stedet søge ud i den oprindelige, uspolerede natur: finde fred og ro. Som årene er gået, er der blevet stadig flere danskere med det ønske: Fra 7.430 sommerhuse i 1950’erne til i dag ca. 200.000 spredt i landskabet - og stadig større bliver de. Nogle er næsten paladser med både pool og sauna.

 

”Folk opfører i dag nærmest en tro kopi af deres helårsbolig. Førhen lukkede man sommerhuset ned for vinteren. Nu står de med varme på hele året. I dag er 500 kvadratmeter ikke uset. Måske er vi ved at bygge grundlaget for sommerhuset væk? Fra vinduerne i nutidens sommerhuse er der snarere udsigt til nabohuset end til naturen,” konstaterer udstillingsdirektøren.

 

Sommerhuset blivet luksustelt

 

”I sommerhusene ser arkitekterne en mulighed for at eksperimentere. Kigger man på sommerhusets historie, ser man en udvikling, som smitter af på det øvrige byggeri, fx arbejdet med terrassen, hvor arkitekterne forsøger at udviske grænsen mellem haven og stuen med store glaspartier, et konkret tema i modernismen,” fastslår Line Nørskov Eriksen.

 

”Hvis vi skal spå om, hvor vi er på vej hen, så er det mindre huse, der tager hensyn til landskabet. Husene bliver mindre og midlertidige, fx med en ny fundamenttype, hvor huset i stedet for et fundament af beton er bygget på pæle, der er skruet i jorden. Det ødelægger ikke landskabet, men kan fjernes igen. Samtidig lader arkitekter træerne stå,” siger hun og fremhæver arkitekterne Kim Lenschow og Søren Thirup Pihlmann som gode eksempler.

 

Luksustelte. Det kunne også være fremtidens svar på sommerhuset, siger Line Nørskov Eriksen, der som en del af udstillingen viser glamping-teltet Zelt Cabin fra Live Klein med plads til dobbeltseng og brændeovn.

 

”Vi er nået dertil, hvor bæredygtighed ikke er et tema, men et vilkår,” slutter hun.

 

Udstillingen kan ses på Utzon Centret, Slotspladsen 4, Aalborg, indtil den 8. januar 2023. 

 

Kontaktinformation

  • VOLA A/S
  • Lunavej 2, DK-8700, Horsens
  • Tlf: +45 7023 5500
  • Web: https://dk.vola.com/
  • Email : sales@vola.dk