<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Kornets Hus Reiulf Ramstad Architects
Vola

Annonce

Kornets Hus | Reiulf Ramstad Architects

”En gylden stemning af brød og velstand”

Tekst af Louise Witt

 

Norske Reiulf Ramstad er arkitekt bag Nordjyllands nye madkulturhus, Kornets Hus, der sætter fokus på et lillebitte, men helt centralt element i vores civilisations historie: det gyldne korn på marken.

En kornhave med tyve kornsorter på små parceller, fx stenalderhvede og nutidens hvede. Den have er omdrejningspunkt for Nordjyllands nye madkulturhus, Kornets Hus, siger den norske arkitekt Reiulf Ramstad.

Da han tog på vandring i landskabet op til arkitektkonkurrencen, blev han betaget af de flade, vidtstrakte marker med de vindblæste læhegn lidt uden for Hjørring.
Terrænet er blevet formet sådan, siden stenalder-danskerne ca. 4.000 år f.Kr. blev bønder, fældede træerne og såede korn.

 

Med tanke på de tidligste tiders bageovne skitserede Reiulf Ramstad det, der skulle blive vinderprojektet.

 

Kikket ud

Kornets Hus er symmetrisk i sin V-form med to skorstenshøje skakter i hver sin ende.
Via skakternes vinduesåbninger bliver der kastet lys over en udstilling om kornets Danmarkshistorie i den ene ende og i den anden en køkken-fløj med bagekurser til dem, der gerne vil fordybe sig i forholdet til en af vores civilisations vigtigste livsfornødenheder og daglige nydelser: brødet.

 

På alle flader er huset beklædt med tegl-skiver af rødler, hvis farve arkitekten helt i tråd med projektets ånd kalder ”godt bagt”.
Det ovn-formede bygningsværk står markant i landskabet, men med sin højde og drøjde og de rødlige toner indpasser huset sig blandt bøndergårde og naturens vekslende farvespil.

 

Husets primære funktion er at styre blikket - indefra:
”Hovedanslaget er, når du kommer ind. Det er et vældig intimt, lille indgangsparti. Så kommer du ind i det her store V-formede rum. Pludselig ser du ud på landskabet med et andet blik. Du ser ikke bilerne. Du får et blik på et ældgammelt agrikulturelt landskab. Du ser dybden af markerne, og hvor stort himmelhvælvet er,” fortæller Reiulf Ramstad.

 

Markens glød

Stemningen i Kornets Hus er markens. Vægge og lofter er beklædt med korngult egetræ, hvis åretegninger minder om aks – alt andet interiør er også lavet af stråfarvet eg, fx garderobemøbler, borde og stole. Til café og køkken har arkitekten valgt gyldent VOLA-armatur i patineret messing.

 

”Der er ikke noget så vakkert som i sensommeren, lige før bonden tager kornet, og markerne står i den der vældig varme, gule farve. Det forbinder jeg med brød og velstand. Noget godt,” siger Reiulf Ramstad.

 

Gulvet er en forlængelse af markvejene udenfor:
De er støbt i beton iblandet marksten, præcis som de sten barnet Reiulf Ramstad på ferie i Nordjylland gik og var fascineret af – istidens aflejringer.

 

”Det er min overbevisning, at arkitekturen skal have en slags dybdeforankring i grunden, stedet, klimaet og den atmosfære, man finder på stedet. Huse kan du ikke bevæge; de bliver umiskendeligt en del af et sted og skal være formet efter det, akkurat ligesom fx et armatur er formet efter hånden,” mener arkitekten.

 

Det tidløse udtryk

Reduktion til et helt rent udtryk, der intuitivt taler til menneskers sanser. Det er et credo for Reiulf Ramstad, hvis tegnestue er internationalt anerkendt, bl.a. for besøgscentret ved Norges eventyrlige landskabssti Trollstigen.

 

”Jeg synes ofte, vi i dag ser teknologien tage over for menneskene, der burde have hovedrollen. Der kan man lære af arkaisk arkitektur - det enkle,” mener Reiulf Ramstad, der fx for at opnå den ubrudte tegl-facade på Kornets Hus har skjult ventilationsanlægget bag perforerede teglskiver.

 

I det reducerede, tidløse udtryk finder han også selv svaret på tidens løsen: bæredygtige løsninger:

”Bæredygtighed er først og fremmest, tror jeg, at noget varer længe; at det er kvalitet, kan blive brugt af mange og kan tåle at få patina,” fastslår han.

Reiulf Ramstad har lige siden sine unge dage som arkitekt beundret VOLA’s design for netop de værdier.

Kontaktinformation
VOLA A/S
Lunavej 2
DK-8700 Horsens
Tlf:+45 7023 5500
Email:   sales@vola.dk