I Bellakvarteret, er byggeriet i fuld gang. Højhuset Bella 23, der er ved at tage form, er et godt eksempel på, hvorfor præfabrikerede betonelementer ikke alene er en garant for en effektiv byggeproces, men også langtidsholdbar og æstetisk arkitektur. Bag de mange søjler, altangange og sandwichfacadeelementer, står den erfarne betonelementproducent Contiga A/S.
Hverken corona-bølgen eller det lunefulde vejr har sat en stopper for det hektiske arbejdstempo ude i Bellakvarteret. Det ene byggeri efter det andet skyder op, og man kan på nært hold se hvordan arkitekturen begynder at tage form.
Et af de kommende ikonbyggerier bliver det 19 etager høje Bella 23, der vil fange alle forbipasserendes blikke. Og det skyldes ikke alene højden. For tårnet er bygget op af præfabrikerede sandwichelementer, støbt i matrice, der giver et spændende visuelt udtryk, som spiller flot sammen med byggeriets nederste etager, der har en klassisk skalmuret facade.
Men at lave præfabrikerede og matricestøbte sandwichelementer er ikke nogen enkel sag. Medmindre man allierer sig med nogle af branchens dygtigste ingeniører og betonfolk:
- Med et byggeri som dette, er der en udfordring i, at få strukturen i matricen tilpasset
elementsamlingerne og vinduesudskæringerne, hvilket arkitekten ikke have medregnet i sine tegninger. Derfor satte vores ingeniører sig sammen med nogle af vores eksterne samarbejdspartnere, der lavede en 3D-model af huset, hvor vi digitalt kunne tilpasse matricerne så det enorme puslespil gik op i en højere enhed. Det betyder, at når elementerne monteres, passer alle brikkerne sammen og arkitekten og bygherren får det udtryk som de har ønsket sig, fortæller Wolfgang Fitzau, der er projektleder hos Contiga. Han fortsætter:
- Vi leverer også søjler og altangangene i en fin hvid beton, der sammen med facaden giver byggeriet dets udtryk. Det er en stor ordre og da byggeriet når op på 19 etager, har det krævet nogle kraftige elementer og konstruktioner. Vind og vejr kan også komme i vejen når elementerne løftes på plads. Men vi ser en god fremgang på pladsen og regner med at vi i sommerferien 2021, står med et helt nyt og smukt højhusbyggeri, der vil pryde Bellakvarteret i mange generationer fremover.
Contiga har sat sit præg på Bellakvarteret
Samarbejdet mellem Contiga og entreprenøren har også været i særklasse. Man har viderebragt erfaringer og viden for byggeriet af Bella 22, hvor man også benyttede præfabrikerede sandwichelementer, støbt i matrice. Dette var dog en specialfremstillet matrice og her blev vinduerne monteret direkte i sandwichelementerne på Contigas egen fabrik:
- Sandwichelementerne på både Bella 22 og 23 er produceret på vores fabrik i Tinglev. På Bella 22 monterede vi, efter aftale med kunden, vinduerne i sandwichelementerne. På den måde fik vi en hurtigere lukning af huset, og byggetiden blev skåret ned. Her støbte vi også altanbeslag ind i sandwichelementerne, så når byggeriet stod færdigt, skulle altanerne faktisk bare hægtes på, siger Wolfgang Fitzau.
Dermed har man to søsterbyggerier med forskellige udtryk og koncepter. Men fælles for dem begge er at Contiga har leveret højkvalitetsbetonelementer, der er blevet udtænkt så de kommer alle byggeriets parter til gode: Både bygherren, arkitekter og entreprenører.
Læs også: Bella22 i København skyder i vejret med præfabrikerede sandwichpaneler fra Contiga
Beton er også fremtidens byggemateriale
Beton er et stærkt og langtidsholdbart materiale, der patineres smukt når det udsættes for vind og vejr. Samtidig er det et fleksibelt materiale, der giver plads til kreativitet og æstetisk tiltalende arkitektur. Med de rette betonelementer kan man derfor skabe byggerier, der ikke alene er smukke, men som vil stå stærkt og flot i mange generationer fremover.
At bygge i solide matieler, der er fremtidssikrede, er en af de mest bæredygtige tiltag vi som branche kan tage. Det kommer miljøet og forbrugerne til gode. Derfor er beton et vigtigt materiale i fremtidens grønne byggebranche.
Hos Contiga har man sat alle sejl i søen for at minimere betonens CO2-aftryk. Det har resulteret i en strømlinet og energivenlig produktion, hvor materialespildet er minimalt. Samtidig har man udviklet nye produkter såsom Fredagsbeton, der er en type beton hvor cementforbruget er reduceret med op til 20%. Dermed er betonens CO2-aftryk også reduceret med 20%.