<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Damixa Store besparelser ved fokus paa vand
.-.
Store besparelser ved fokus på vand

Annonce

Store besparelser ved fokus på vand

Bygningers vandforbrug er stadig et overset område, og selv på bæredygtige byggerier kan man opleve, at valget af vandhaner bliver overladt til tilfældigheder i løbet af byggeprocessen.

 

Tekst af Mikkel Weber Sandahl

 

Hos den danske vandhaneproducent Damixa anerkender man, at der generelt har været større fokus på stil og design, når der skal vælges armatur, fremfor energibesparelser. Administrerende direktør Ole Sander fortæller i den forbindelse:

 

- Vi har nok været for dårlige til at fortælle om de energimæssige perspektiver ved at vælge den rigtige vandhane. For på samme måde som at skifte til lavenergipærer, så er der virkelig store gevinster at hente ved at bruge de rigtige vandhaner – her er tilbagebetalingstiden ofte omkring to år.

 

Og ved at tænke i de baner fremfor udelukkende at lade valg af armatur handle om design, så er det svært at retfærdiggøre, at man vælger de billigere, mere kortsigtede løsninger.

 

Ole Sander ønsker således en større bevidsthed om, at valget af vandhane betyder meget for bygningers energiforbrug, men han har fuld forståelse for, at man som rådgiver eller bygningsejer ønsker at prioritere design højt:

 

- Vi skal ikke pådutte folk en frelst holdning – design må godt veje tungt – ligesom man sagtens kan få armaturer i smukt design og med lavt vandforbrug. Men der eksisterer andre parametre end design, når man vælger vandhaner, og det skal folk være bevidste om.

 

Fremtiden kræver omtanke

- Når man siger energioptimering, så tænker de fleste automatisk på nye vinduer og efterisolering, men det er langsigtede investeringer i forhold til tiltag som energipærer og vandhaner, der betaler sig ekstremt hurtigt hjem, fortæller Ole Sander, som fremhæver, at FM Mattsson Mora Group, der ejer Damixa og også producerer vandhaner i Sverige under brands som Mora Armatur og FM Mattsson, var de første i Danmark på området, som fik sine produkter kvalificeret til at høre ind under puljen for energitilskud – netop fordi besparelsen er så markant og kan omregnes i nedbragt CO²-udslip.


”Man køber sig luft i budgettet”

Tidligere har der mest eksisteret teoretiske beregninger af effekten ved at skifte vandhaner, men nu har Damixa, FM Mattsson og Mora Armatur samlet en række meget forskellige cases, hvor man har målt vandforbruget før og efter udskiftning af armaturer. Ole Sander forklarer:

 

- Vi har lavet tests hos store kunder som Københavns Lufthavn og Herlev Hospital, der belastes hårdt, og vi har gjort det samme på mindre kunder som Børnehaven Næsbyhovedgård og en Lejerbo boligforening i Hvidovre.

 

Resultaterne har været markante på alle typer af bygninger, og vi kan således påvise gennemsnitlige tilbagebetalingstider på omkring to år for alle projekter. Og når vi fortæller om resultaterne for de konkrete cases, så lyttes der.

 

Mange steder vil man gerne tænke langsigtet, og med besparelserne på vandforbruget er det muligt at finansiere flere bæredygtige tiltag efterfølgende.

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com
Damixa-Store-besparelser-ved-fokus-paa-vand