<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Vand er det glemte guld
Vand er det glemte guld

Annonce

Vand er det glemte guld

 

Energirigtige armaturer kan spare kommuner, virksomheder og boligforeninger millioner på vandregningen. Det viser erfaringer fra FM Mattsson Mora Group Danmark.

 

Tekst af Steffen Walton

 

3,6 millioner kroner i Københavns Lufthavne. 1,7 millioner kroner hos Lejerbo i Hvidovre. Potentialet for vandbesparelser er til at tage og føle på. Men selv om der er fokus på bæredygtighed overalt i byggeriet, er vandforbruget stadig et overset område med et kæmpepotentiale for besparelser.

 

Læs mere om Sanitet

 

- Vand er det glemte guld, konstaterer Claus Dennis Jønsson, energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group Danmark, der er firmaet bag de tre armaturbrands Mora Armatur, FM Mattsson og Damixa.

 

Et overset område

Han er i kontakt med et stigende antal kommuner, boligforeninger og større virksomheder, der har fået øjnene op for mulighederne.

 

- Vand er stadig et overset område, når vi snakker energioptimering. Og det er jo tankevækkende, når resultaterne er så markante. Vores tests beviser, at en vandhane ikke bare er en vandhane. Der er masser af teknik og energibesparende funktioner under den forkromede overflade, konstaterer Claus Dennis Jønsson, og fortsætter:

 

- Den øgede interesse mærkede vi rigtigt tydeligt på Building Green-messen, hvor rigtig mange boligforeninger og tekniske afdelinger lagde vejen forbi for at finde inspiration til fremtidig energioptimeringsprojekter.

 

1,7 millioner i besparelse

FM Mattsson Mora Group har bl.a. fungeret som rådgiver i forbindelse med, at Lejerbos afdeling 44 i Hvidovre har testet besparelse-potentialet i nye armaturer. Resultatet viste en besparelse på 33 procent på vandforbruget og 41 procent på energi til det varme vand. Alt i alt en besparelse på 1,7 mio. kroner pr. år.

 

Stort potentiale

- Der er stort fokus på energirenoveringer i boligsektoren lige nu. Dette projekt er et af de første forsøg af sin slags inden for boligadministration. Men potentialet er enormt, og konceptet er lige til at kopiere for stort set alle landets boligforeninger. Dertil kommer muligheden for at opnå energitilskud til armaturer, som især er interessant når man puljer større lejlighedskomplekser sammen. Her hjælper vi med det administrative og vores armaturer er forhåndsgodkendt hos energiselskaberne, forklarer Claus Dennis Jønsson, der er i tæt kontakt med både rådgivende ingeniører og arkitekter i forbindelse med større renoveringsprojekter.

 

3,6 millioner i lufthavn

Sammen med kollegerne fra FM Mattsson Mora Group Danmark tester han også besparelsespotentialet hos kommuner og virksomheder over hele landet. Bl.a. hos Københavns Lufthavne, hvor en før-og-efter-test viste, at intelligente vandhaner, der både kan spare på vandet og kun bruge koldt, når det kræves, potentielt kan spare lufthavnen for over 3,6 mio. kr. om året i udgifter til vand og energi.

 

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com