<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> jesmig broenddaeksler afloebsrister
Innovative brønddæksler gemmes væk i belægningen

Annonce

Innovative brønddæksler gemmes væk i belægningen

Jesmig Brønddæksler integrerer deres brønddæksler og afløbsriste i alle former for belægning – senest har de skjult deres patenterede dæksler i fliserne foran det fredede Holbæk Seminarium.

 

Tekst af Stine Dahl

 

De bedste opfindelser er ofte simple, og det er Jesmig Brønddækslers innovative dæksler også. Grundlæggende består de af en galvaniseret ramme, hvori man kan lægge et valgfrit materiale, der passer til vejens belægning; fliser, græs, herregårdssten, terrassebrædder eller noget helt femte.

 

Dækslet er patenteret i hele EU, og findes i forskellige varianter til både private indkørsler og offentlige arealer med et højt trafikniveau. Dækslerne kan tåle belastninger fra 1, 5 tons - 40 tons.

 

Flisedæksel går i ét med omgivelserne

For nylig har Jesmig Brønddæksler været underleverandør på en omfattende renovering af Holbæk Seminarium. Skolebygningerne er tegnet i 1960’erne af den anerkendte arkitekt Geert Bornebusch, og anses for at være så væsentlige for tidsperioden, at de i dag er fredet af Kulturarvsstyrelsen.

 

Flisebelægningen foran skolens indgangsparti havde brug for 10 nye brønddæksler og en afløbsrist.

 

- Når man renoverer en fredet bygning, er det vigtigt, at man følger den oprindelige arkitektur og æstetik. Og spritnye jerndæksler harmonerer bare ikke særlig godt med den oprindelige flisebelægning, siger ejer og ingeniør Jesper Walter-Rasmussen.

 

Udfordringen ved at lave de ’usynlige’ brønddæksler var, at der skulle bruges fliser, der lignede den oprindelige belægning på pladsen. Heldigvis havde bygherren gemt 20-30 fliser fra en tidligere renovering, og det var nok til at beklæde de 10 nye brønddæksler.

 

 

Afløbsrist med permeabel belægning

Anlægget ved Holbæk Seminarium manglede også en afløbsrist til regnvandet, og her kom en anden af Jesmig Brønddækslers opfindelser i spil. Riste lavet af granitstenmix, der limes sammen med en speciellim – en såkaldt permeabel belægning, der tillader regnvandet at sive igennem.

 

- Jeg fik idéen til den permeable rist efter at have set udførslen af Helenesvej på Frederiksberg, der var lavet med samme permeabel belægning. Jeg tænkte med det samme, at det måtte kunne bruges til ’usynlige’ afløbsriste, fortæller Jesper Walter-Rasmussen.

 

De permeable riste findes i forskellige stenmix – både med og uden flisebelægning. Risttypen med flisebelægning har en vandgennemstrømning på ca. O,75 L/sek., hvor man kan opnå en vandgennemstrømning på ca. 1, 4 L/sek., hvis man vælger en rist uden fliser.

 

Omregnet svarer dette til et overfladeareal på ca. 65 m2 for den med flisebelægning i dækslet og ca. 145 m2 for den kun med granitstenmix.

Kontaktinformation
Jesmig Brønddæksler
Engvej 23
3330 Gørløse
Tlf:+45 48 44 10 24
Email:   info@jesmig.com