<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Fremtiden er flere lysl sninger til hvert enkelt byrum
Fremtiden er flere lysløsninger til hvert enkelt byrum

Annonce

Fremtiden er flere lysløsninger til hvert enkelt byrum

 

Bjarne Schläger er arkitekt og industriel designer og står blandt andet bag Philips’ CitySwan. Han fortæller her om urban belysning og tankerne bag designprocessen

 

Tekst af Tim Panduro

 

Byens lys er mange ting. Det kan arkitekt og industriel designer Bjarne Schläger skrive under på. For ti år siden designede han CitySwan bylygten for Philips. Lampen, der blandt andet er blevet belønnet med Red Dot-prisen, er nu trådt ind i næste generation. 

 

Læs mere om Belysning

 

Den ny generation af CitySwan er forenklet og kønnere. Vi har skærpet den præcise geometri, og ud over det æstetiske løft har vi gjort den nemmere at montere og servicere, fortæller Bjarne Schläger, der blandt andet har designet belysning  på markante steder som i Kødbyen og Søndermarken.

 

På vej mod det specielle

Den funkisinspirerede CitySwan er blevet suppleret med en wirelampe til byrummet. Det giver  større fleksibilitet og er godt i tråd med tidsånden, der kalder på individuelle løsninger – og gerne flere forskellige løsninger i det samme byrum, siger Bjarne Schläger.

 

Læs mere om Byrum- Vi bevæger os væk fra det generelle og hen til det specielle. Lysdioder giver mulighed for at udføre mange flere lysformer end tidligere; man kan indbygge lys i bænke, trin og facader. Vi bevæger os også mod bylygter, der kan andet end blot at ’lyse op’. I SmartCity udstyr ses en udvikling med langt flere funktioner i en lygte end i dag. Armaturet i sig selv kan rumme disse funktioner, siger arkitekten, der påpeger, at det ikke betyder, at man giver køb på det gode design.- Som arkitekt er man æstetiker. Det handler om renhed, enkelhed og om at rendyrke formen. I Kødbyen var det utroligt vigtigt at kunne matche en oprindelig lygteplacering i det karakterfulde funkis-bygningskompleks og passe på de funktionalistiske facaders stramhed. CitySwan virkede med sine klare reference til funkisstilen, siger arkitekten, der henter inspiration  alle steder ”mellem himmel og jord”, som han siger.

 

- Inspiration for mig handler om at være vedholdende og have tid til eftertanke. Ideerne kan komme fra andre projekter i verden. Fra en rejse tilbage til en tidsperiode eller ved at grave efter skitser i egne tidligere projekter. Når man arbejder intenst med tingene over en periode, kommer idéerne i badet, på cykelturen, under en koncert etc.  Man kan også hente inspiration i bøger, sci-fi-film og tegneserier, der er leveringsdygtige i mange utopiske og fandenivoldske gode ideer.

 

philips-lighting

Philips Lighting

Kontaktinformation
Philips Lighting
Frederikskaj 6
2450 Købenavn
Tlf:33293750
Web:
Email: