Automatisering skal øge produktiviteten i byggerierne

Byggebranchen står i dag overfor adskillige produktivitetsudfordringer, hvilket blandt andet kan spores tilbage til virksomhedernes manglende investering i nye digitale værktøjer. Ole Berard, Head of Digitalization i Züblin A/S, har dog flere løsninger herpå. Ole Berard gæstede Byggeriets Ledelsescenter, hvor han fortalte om robotter og automatisering samt deres betydning for netop produktiviteten i byggeriet. 

 

Mens danske virksomheder generelt investerer mere og mere i IT, går det den modsatte vej i byggeriet. Dette resulterer ofte i, at vi på mange områder ingen fremgang ser i produktiviteten hos størstedelen af byggeprojekter.

Det ses gang på gang, at forretningsplanen hos de moderne byggeprojekter lige akkurat ikke holder. Vi, som branche, har nemlig en tendens til at være en anelse for dyre, hvilket resulterer i at flere projekter ikke kan lade sig gøre. Derfor mener Ole Berard, at kan vi få produktiviteten op og prisen en tand ned, vil flere projekter kunne føres ud i livet.

Specielt automatisering er et af de store buzzwords i industrien for tiden, og bliver jævnligt nævnt i forbindelse med BUILD 4.0 og digital transformation. Når man taler om automatisering, er der i bund og grund tale om et stykke teknologi, et stykke software eller en robot for eksempel, der udfører en opgaven, som et menneske ellers ville have varetaget.

Vi er allerede begyndt at se de første eksempler herpå både i design-, planlægnings- og i udførelses-fasen. Eksempler som alle er med til at øge produktiviteten i branchen og skabe fremgang. Denne transformation i branchen bringer dog også en del bekymringer med sig, blandt andet omkring hvad det betyder for de nuværende arbejdspladser. Men ifølge Ole Berard behøver vi ikke være bekymrede for denne overgang. Han mener derimod, at man som virksomhed bør holde øje med teknologien og ikke mindst være nysgerrig omkring den.

Se og hør Ole Berard komme med eksempler på automatisering i byggebranchen, samt tale om eventuelle udfordringer og løsninger.