<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Industriel renovering i Sydhavnen
Industriel renovering i Sydhavnen

Annonce

Industriel renovering i Sydhavnen

 

I den tidligere industribygning fra B&W blev der i sin tid støbt dele til skibsmotorer, og nu genopstår ”Støberiet” som nye ungdomsboliger. Facadens naturskiffer og galvaniserede stålplader betyder, at bygningens historie videreføres i udtrykket.

 

Tekst af Mikkel Weber Sandahl

 

Støberiet består af 225 ungdomsboliger samt et supermarked i gadeplan. Man har valgt at bevare bygningens blottede kæmpesøjler og bjælker af beton, hvilket skaber en rå indretning med præg af fabrik og New Yorker-stil. De øverste boliger får to etager ved hjælp af indskudte dæk, mens de øvrige bliver i én etage.

 

Fremfor at rive bygningen ned har man sat en total istandsættelse i gang, og ejendomschef Henrik Kehlet fra TDC Pensionskasse, der er bygherre på projektet, fortæller:

 

- Vi var faktisk tæt på at rive bygningen ned, men så opstod ideen om at indrette ungdomsboliger. Med de løsninger, vi har valgt, bliver det et fint kvalitetsbyggeri med appel til de unge. Vi forventer derfor, at de unge vil finde boligerne meget attraktive, og at de bliver lette at leje ud.

 

Stor arkitektonisk frihed

Betonydervæggene efterisoleres udvendigt med REDAir Flex, som er et nyt facadesystem fra ROCKWOOL koncernen. Systemet giver uanede muligheder i forhold til facadens æstetik, og uden på isoleringen bliver Støberiet forsynet med naturskiffer og galvaniserede stålplader. Om dette valg fortæller arkitekt MAA Christian Rønnenkamp Koch fra DesignGroup Architects:

 

- Naturskiffer og stål ligger i tråd med bygningens industrielle ophav, og samtidig passer den grå facade til de omkringliggende bygninger. Facadesystemet REDAir Flex er let at montere, og det optager de ujævnheder, der er i den eksisterende facade af beton. Vi har projekteret med systemet, og entreprenøren har valgt at arbejde videre med det.

 

Alle funktionskrav til facaden opfyldes

Med en ydre beklædning af naturskifter bliver stilen industriel og rå, samtidig med væggene holdes varme ved hjælp af REDAir Flex systemet. Product Manager Hans Henrik Ter-Borch fra ROCKWOOL har selv en arkitektfaglig baggrund, og han ser netop kombinationen af designfrihed og tryghed som styrken ved REDAir Flex systemet:

 

- Det er et system, der gør det nemt at energirenovere. Her har man en base, hvor alle funktionskrav til brand, isolering, åndbarhed og energikrav opfyldes, og det giver en sikkerhed, samtidig med arkitekten udenpå frit kan udfolde sig og lege. Beregningerne er enkle at udføre, og montagen er nem for entreprenørerne, så det betyder, at man kan bruge pengene på arkitektoniske detaljer og finesser. Her har arkitektstanden en gylden mulighed for at præge renoveringsprojekterne med levende og interessante facader.

 

REDAir Flex opfylder kravene for det kommende Bygningsreglement BR20, og selvom systemet kun har været på det danske marked i omkring to år, så har man i resten af Skandinavien bygget med det i en årrække. I Norge har man bl.a. brugt facadesystemet på verdens højeste træhus.

 

Intuitiv løsning

Totalentreprenør på Støberiet er Jönsson a/s, og projektchef Poul-Erik Hansen fortæller omkring byggeprocessen:

 

- Vi havde to løsninger i spil, men vi valgte ROCKWOOL-løsningen, fordi den bygger på velkendte materialer og fremstår enkel med ganske få dele. Vi oplever, at systemet kan monteres af de fleste – man behøver ikke være faglært tømrer – og processen går let.

 

I ROCKWOOL sætter man en ære i at være med på enhver ny byggeplads for at rådgive omkring systemet, og Hans Henrik Ter-Borch kan fortælle, at systemet er så intuitivt, at der på Støberiet slet ikke har været henvendelser fra entreprenøren undervejs:

 

- Entreprenøren Jönsson opdagede, at montagen gik så hurtigt, at man måtte vente på dem, der skærer hullerne. Og de positive reaktioner går igen på andre projekter, hvor entreprenørerne har fået øjnene op for, at de kan tjene penge på at bygge med vores system. Man kan sige, at systemet er perfekt til de større renoveringsprojekter, hvor man kan udnytte gentagelser. Vi er eksempelvis med på den omfattende renovering af Grantoften i Ballerup, hvor bygningernes facade beklædes med natursten.

 

 

 

 

Fakta

Bygherre: TDC Pension

Arkitekt og totalrådgiver: DesignGroup Architects

Totalentreprenør: Jönsson a/s

Byggeperiode: 2014-2015

Byggesum: 91 mio. kroner

Omfang: Ca. 11.000 m² fordelt på fem etager

 

rockwool

Rockwool A/S

ROCKWOOL koncernen er verdens førende leverandør af innovative produkter og systemer baseret på stenuld, som forbedrer miljøet og livskvaliteten for millioner af mennesker.

Kontaktinformation
Rockwool A/S
Hovedgaden 501
2640 Hedehusene
Tlf:46 56 16 16
Web:
Email:   info@rockwool.dk