<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Stjernehus bliver passivhus
Stjernehus bliver passivhus

Annonce

Stjernehus bliver passivhus

 

 

Det grå stjernehus på Teleskopgatan 2 i Gøteborg i Sverige er blevet forvandlet til en bæredygtig bygning med solceller som facademateriale. ROCKWOOL REDAir FLEX var det bedste valg som facadeisolering.

 

 

Ambitionen med lejeboligforeningen Stacken har længe været, at bygningen skulle opnå passivhusstandard. Det første skridt var at isolere loftsetagen, derefter blev et FTX-aggregat installeret, og for at nå hele vejen, måtte facaden isoleres yderligere. Som beklædning valgte man solceller uden på facadeisoleringen REDAir FLEX.

 

Læs mere om Facader

 

- Det er et fleksibelt og brugervenligt system, siger Per Thurfjell, der er arkitekt hos Helhetshus Arkitektstudio.

 

Miljø-tænkning har altid været i højsædet

 - Vi overvejede forskellige muligheder for faste plader, som PIR og EPS, og lagde desuden vægt på såkaldt embodied energi. ROCKWOOL havde den bedste løsning til en god pris.
Lægterne på REDAir FLEX er desuden perfekte til fastgørelse af solcellerne, og det var en vigtig faktor, siger Dan-Eric Archer, der sidder i Stackens energigruppe.

 

Stacken er et af mange stjernehuse på Teleskopgatan i Västra Bergsjön, der blev bygget i slutningen af 1960’erne. Efter at have været anvendt som kontor af Göteborgshem, blev Teleskopgatan 2 ombygget til en boligforening i 1980 og blev døbt Stacken. Miljøinteressen blandt beboerne har altid været karakteristisk for boligforeningen, og håbet er, at solcellerne på facaden og taget vil gøre Stacken komplet selvforsynende med elektricitet.

 

- Vi ønsker at spare penge på varme og el og på den måde finansiere de lån, vi har taget til renoveringen. Som vores beregninger ser ud nu, vil det hele være tilbagebetalt i løbet af en periode på 15 år, siger Dan-Eric Archer.

 

Læs mere om Isolering

 

Arbejdet med den nye facade blev påbegyndt i foråret 2016, og det var Helhetshus Arkitektstudio, der fik opgaven med at fremstille tegninger og layout til solcellerne
på facaden og taget. Selve renoveringen tog fart over sommeren og stod
færdig i det sene efterår.

 

- Det er en temmelig usædvanlig løsning, idet man forsøger at skabe en energieffektiv bygning med et forholdsvist simpelt byggesystem. På den måde er det et interessant projekt. Faktisk er der kun isoleret med lægter og facademateriale, siger Per Thurfjell, der er arkitekt hos Helhetshus Arkitektstudio.

 

FAKTA

Sted: Gøteborg, Sverige

Byggeår: 1969

Renoveringsperiode: 2016

Kunde: Boligforeningen Stacken

Omfang: Energirenovering af hus i millionprogrammet

Arkitekt: Helhetshus Arkitektstudio

rockwool

Rockwool A/S

ROCKWOOL koncernen er verdens førende leverandør af innovative produkter og systemer baseret på stenuld, som forbedrer miljøet og livskvaliteten for millioner af mennesker.

Kontaktinformation
Rockwool A/S
Hovedgaden 501
2640 Hedehusene
Tlf:46 56 16 16
Web:
Email:   info@rockwool.dk