Nyt foto af sikkerhedsnet på kajkant

Scan Convert vil øge sikkerheden, når havnen bliver et badeområde

Safe2Fall, der er leverandør af sikkerhedssystemer til broer, lancerer nu et sikkerhedssystem til at forebygge dødsulykker i havne, der har udviklet sig til publikumsmagneter med havnebade og badezoner.

 

Tekst af Morten Bøcker

 

Tendensen er den samme i mange af Danmarks havnebyer: Kedelige industriagtige havne omdannes til ofte eksklusive boligområder og som led i udviklingen etableres flere og flere havnebade og badezoner.

 

 

Foto af Jes Bo Rennebod i høj opløsningJes Bo Rennebod

 

På gode dage, lune aftener og nætter omdannes havnefronterne til rekreative områder – men det har aldrig været helt ufarligt at bevæge sig rundt på kajerne. Alt i alt er der derfor behov for at kigge på sikkerheden for publikum i havnen.

 

- Og den skal forbedres, mener Jes Bo Rennebod fra Safe2Fall, der er en del af virksomheden Scan Convert A/S  i Odense.

 

På den baggrund har Scan Convert A/S videreudviklet virksomhedens sikkerhedsnet, som ellers benyttes i forbindelse med vejanlæg, til et komplet system til at forebygge dødsulykker ved havnefronten – blandt andet hvor rigtig mange færdes tæt ved havnebade som ved Islands Brygge i København og Aarhus Ø.

 

- Vi gør det, fordi vi gerne vil være med til at forebygge de tragiske dødsulykker, der sker i de bynære og nemt tilgængelige havneområder. Jeg har selv to døtre, som formenligt flytter til København eller Aarhus på et tidspunkt for at studere, og det har medvirket til, at jeg tænker, hvad man kan gøre, siger Jes Bo Rennebod.

 

 

 

 

 

 

Arkitektonisk columbusæg!

 

Den nemme og sikkert også billigste løsning ville være at sætte hegn op langs kajerne.

 

- Men det ville naturligvis været voldsomt skæmmende og gå ud over helhedsindtrykket i havneområderne med smuk og nyskabende arkitektur, siger Jes Bo Rennebod.

Safe2Fall’s løsning er imidlertid ”usynlig” og kan nærmest kaldes et Columbusæg i forhold til arkitekturen, for den kan slet ikke ses i havnebilledet.

 

 

Læs også: https://bygge-anlaegsavisen.dk/Scan-Convert-har-fokus-paa-fundamentet-og-de-hele-loesninger

 

 

Hylde i vandkanten kan redde liv

 

Løsningen består i al sin enkelthed af en kraftig hylde med solide stålrammer, som monteres på kajkanten i niveau med normalvandstand. Hylden hælder let ind mod kanten og er forstærket af stålwirer mellem bærearmene og forreste stålprofil.

 

Nærbillede af systemet med net og stålwiresystemet med net og stålwire

 

 

- Systemet er udført i rustfrit stål af den såkaldte C5 maritime type, som kan klare forholdene i Nordsøen, fortæller Jes Bo Rennebod.

 

- Safe2Fall kan leveres med et elektronisk meldesystem, som sender en besked til alarmcentralen, hvis en sektion af hylden bliver belastet. I den mest avancerede version leveres løsningen med videoovervågning, der aktiverer et spil, som firer hylden ned, hvis nogen nærmer sig. Ellers sidder den i lodret position op langs kajkanten, fortæller Jes Bo Rennebod.

 

Han forestiller sig, at hylden vil kunne hjælpe med at redde en person, der er faldet ned på den eller ligger helt eller delvist i vandet.

 

- Hylden vil være en form for redningsstation, som man selv kan hoppe ned på. Eller personen, der er i vandet, kan svømme hen til den, hvis vedkommende ellers er ved bevidsthed.

 

Løsningen har succes ved vejbroer

Safe2Fall benyttes allerede ved vejbroer, hvor hylderne med net monteres uden på brosiden som en ekstra sikkerhed, hvis nogen skulle falde ud over kanten.

 

- Vi leverer til Hovedstadens Letbane gennem Per Aarsleff A/S, som er vores faste samarbejdspartner. Bygherren er meget tilfreds med Safe2Fall og har nu bestilt net til flere broer, fortæller Jes Bo Rennebod.

 

Scan Convert A/S har også lige leveret net, som er blevet monteret på en stålbro i Glostrup og en bro over Frederikssundsmotorvejen. Safe2Fall produceres efter alle givne standarder på området, og den er testet til at kunne holde til, at en kugle, der er en halv meter i diameter og vejer 100 kilo, falder ned på den fra syv meters højde!

 

Billede af system ved brosystem ved bro

 

 

Familiefirma bag Safe2Fall

Jes Bo Rennebod er tredje generation i det odenseanske familiefirma Scan Convert A/S, som har lanceret Safe2Fall.

 

Virksomheden leverer i forvejen maskiner til plastindustrien, støjskærme til eksempelvis motorveje, industri- og køleanlæg samt vejportaler til montering af skilte med mere hen over veje.

 

Scan Convert A/S udfører mange specialløsninger og har egen ingeniør- og konstruktionsafdeling. Virksomheden er certificeret i forbindelse med konstruktion og fremstilling af stål og aluminiumskonstruktioner – til og med EXC3 i henhold til EN-1090 og EN ISO 3834-2.