Annonce

Grønne tage skaber biodiversitet i Aarhus

 

 

Ved Åboulevarden i Aarhus stod i 2013 en bygning klar, der huser advokater og bankfolk. Bygningsfacaden, der tidligere var præget af blå skiftmosaikker fra 60’erne, er blevet en del af den arkitektoniske bygningsstrækning langs Aarhus å. Buus Anlægsgartner A/S stod for anlæggelsen af de grønne tage, der nogle år senere skulle vise sig at vække opsigt hos danske biologer.

 

Tekst af Elias Inceer

 

Biologer fra Aarhus Universitet opdagede ved et tilfælde en unik insektart i et grønt tag, som Buus Anlægsgartnere A/S havde anlagt få år forinden. Det var første gang, at man fandt arten stenurt blomstertæge i Jylland, hvilket vidner om et kæmpe potentiale for biodiversiteten i de danske byers grønne tage:

 

- Stenurt blomstertægen er en ny art, der kom til Danmark for to år siden og er ikke tidligere set i Jylland. Derfor var vi jo meget begejstrede for at opdage den her i Aarhus. Stenurt blomstertægen er knyttet til stenurter, som man bruger på de grønne tage, og det fantastiske er, at der er mange bier og sommerfugle, der kan lide at søge nektar i dem.

 

Det styrker i høj grad biodiversiteten, siger biolog og museumsinspektør på Aarhus Universitets Naturhistoriske Museum, Morten D.D. Hansen.

 

 

 

Arbejdsmiljø, naturmiljø og æstetik

Buus Anlægsgartner A/S har specialiseret sig i etablering af grønne tage. Gennem de sidste 12 år har virksomheden anlagt mere end 60.000 m2 grønne tage og taghaver over alt i landet.

 

Ifølge anlægsgartner og projektleder Jesper Staal er netop biodiversitet én blandt mange positive gevinster, når der anlægges grønne tage i byerne.

 

- Flere af landets kommuner har i forbindelse med udarbejdelse af klima- og tilpasningsplanerne tænkt grønne tage ind i bymiljøet. De skal sikre vores byer mod fremtidens vejr, herunder kraftige regnskyl. Men det er blot én blandt mange gevinster, siger Jesper Staal og uddyber:- Med udsigten over et frodigt blomsterliv får byens beboere, studerende og arbejdende, rolige grønne omgivelser der optimerer både arbejdsmiljø, den daglig trivsel og hverdagens æstetik.

 

Der er således både personlige og miljømæssige gevinster ved de grønne tage, som ganske enkelt er noget, folk bliver glade af at se på.

 

Buus Anlægsgartner har set en markant fremgang i efterspørgslen på de grønne tage over de sidste fem år. Og trenden er tiltagene:

 

- Vi ser, at arkitekterne efterhånden tænker grønne tage ind i renoverings- og nybyggerier i byerne, og vi er stolte af at kunne bidrage til denne udvikling for byernes biodiversitet og æstetik, afslutter Jesper Staal.