<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Carl Hansen & Søns dækstolsserie: Designet til Børge Mogensens balkon
Carl Hansen & Søns dækstolsserie: Designet til Børge Mogensens balkon

Carl Hansen & Søns dækstolsserie: Designet til Børge Mogensens balkon


Carl Hansen & Søn udvider sin udendørskollektion med Børge Mogensens Dækstolsserie. Serien blev oprindelig udviklet til den danske designers egen balkon i slutningen af 1960'erne - ganske enkelt fordi han selv manglede funktionelle udendørsmøbler med god komfort og minimal optagelse af plads.

Det siges om Børge Mogensen, at hans møbler aldrig blev til ud fra forudfattede, kunstneriske ideer, men, at han arbejdede efter det, han selv kaldte "værkstedsmetoden" i bestræbelserne på at designe møbler med høj brugsværdi. Netop den konkrete brugsværdi er omdrejningspunktet for Børge Mogensens Dækstolsserie, som han arbejdede på over en toårig periode fra 1968 til 1970 - og som Carl Hansen & Søn nu føjer til deres kollektion af udendørsmøbler.

 

Dækstolsserien, der indeholder en dækstol med hynde og fodskammel, sidebord, bakke, spisebord med matchende stole samt et tilhørende vægophæng, blev oprindelig skabt som svaret på Børge Mogensens eget behov for en serie komfortable, funktionelle og pladsbesparende møbler tilpasset hans egen balkon. Møblerne, der dengang blev fremstillet i ubehandlet bøg og ask, udmærkede sig alle ved at være lette og sammenklappelige. Hele konceptidéen var, at møblerne, når de ikke var i brug, kunne foldes sammen og hænges op på det vægmonterede ophæng, så serien fremstår dekorativ selv, når den ikke er i brug.

 

Nu relancerer Carl Hansen & Søn det gennemtænkte møbelkoncept i ubehandlet, FSC®-certificeret teaktræ - en hård og stærk træsort, der på grund af sit naturlige indhold af olier tåler et omskifteligt klima og har lang holdbarhed. Da teaktræet er ubehandlet, udmærker det sig også ved at patinere smukt over tid, hvor det vil opnå en mere sølvgrå karakter.

 

- Det glæder mig meget, at Carl Hansen & Søn nu kan præsentere Børge Mogensens funktionelle og indbydende Dækstolsserie. Serien byder på nogle meget funktionelle og fleksible møbler, der er lette at flytte rundt og kræver et minimum af plads, udtaler adm. direktør for Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen, som har registreret en stigende efterspørgsel på klassiske udendørsmøbler fra 1950'erne og 1960'erne og derfor glæder sig over at kunne udbygge kollektionen med Børge Mogensen Dækstolsserie.

 

 

 

Ærligt og tilbagelænet design

Som elev af, og senere medarbejder hos, den store danske møbelarkitekt Kaare Klint, tilegnede Børge Mogensen sig en sikker fornemmelse for proportioner, som kommer til udtryk i Dækstolsserien. Møblerne, som har gedigne håndværksmæssige detaljer, der i høj grad kan tilskrives Børge Mogensens baggrund som møbelsnedker, bærer samtidig klare referencer til stilistiske udtryk hentet i historien. Den folkelige danske designer, der havde en erklæret humanistisk og demokratisk tilgang til formgivningen, skelede nemlig gerne til både de amerikanske shakere og til forrige århundredes engelske møbelkunst.

 

Som det er tilfældet med Børge Mogensens møbler i øvrigt, forener han med Dækstolsserien en funktionel styrke med eksplicit lethed og en tidløs æstetik - egenskaber, der ifølge Knud Erik Hansen gør møbelserien ligeså aktuel i dag, som den var for halvtreds år siden. Børge Mogensens udtalte veneration for træet som materiale afspejler sig på flere måder i Dækstolsserien, der i udgangspunktet er en enkel konstruktion bestående af trælameller. På dækstolen er lamellerne spændt ind i en kurve, som følger kroppen. Klapfunktionen og det skråtstillede stel giver stolen et imødekommende, ærligt og tilbagelænet udtryk - en kontrolleret skødesløshed, som signalerer frihed og fritid.

 

For at optimere dækstolens funktionalitet har Carl Hansen & Søn valgt at beklæde dækstolens løse hynde samt de udspændte sæder på fodskamlen og stolen med vejrbestandigt Sunbrella-tekstil i stedet for den oprindelige kanvas. Tekstilet er valgt på grund af dets naturlige udseende samtidigt med, at det let kan rengøres og vedligeholdes. Hyndens fyld tillader regnvand at passere igennem og sikrer dermed kortere tørretid.

 

Et gennemgående karaktertræk ved alle seriens møbler er stellets afrundede ender, som er en typisk Børge Mogensen-detalje. Andre fælles designgreb, der bekræfter slægtskabet imellem seriens møbler, er de synlige stålskruers placering med nøjagtig samme afstand og ligheden mellem de forskellige trædeles tværsnit. Generelt er design og funktion let aflæseligt, og der er, ifølge Knud Erik Hansen, en indlysende tilgængelighed over serien.

 

- Dækstolsserien har sit helt eget udtryk og fungerer derfor perfekt ind i vores udendørskollektion, hvor den tilgodeser nogle meget konkrete behov for mindre møbler med høj æstetisk værdi, forklarer Knud Erik Hansen, der understreger at serien i kraft af sine materialer og sit enkle design også kan anvendes indendørs.

 

I samarbejde med Børge Mogensens familie

Dækstolsserien relanceres hos Carl Hansen & Søn i overensstemmelse med Børge Mogensens familie, der udtrykker begejstring over, at der bliver tilføjet endnu en serie af Børge Mogenses møbler til Carl Hansen & Søns kollektion af designklassikere.

 

- Møblerne får langt om længe det liv, som de fortjener og kan nu nydes af designinteresserede over hele verden, lyder det fra sønnerne Thomas og Peter Mogensen, som bekræfter, at Børge Mogensen altid bestræbte sig på at designe møbler med mennesket i centrum og netop med tanke på funktionalitet og lang levetid, ville den folkekære designer også have billiget valget af netop teaktræ til sin Dæksstolserie,