<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> CEBRA arkitekter: Venskab og vildskab
annonce

Venskab og vildskabCEBRA, der har både Isbjerget og Experimentarium på CV’et, er blandt de mest anerkendte tegnestuer herhjemme, men udlandet er også ved at falde hårdt for det kreative aarhusianske trekløver, der består af  Kolja Nielsen, Mikkel Frost og Carsten Primdahl.

Tekst af Tina Toft

I 2001 dannede arkitektvennerne Mikkel Frost, Carsten Primdahl og Kolja Nielsen tegnestuen CEBRA, der siden har formået at stikke markant ud fra omgivelserne med et udtryk, der måske bedst kan beskrives som kontrolleret vildskab. Og det er selvfølgelig ikke tilfældigt, at den nordiske trio navnemæssigt har valgt at identificere sig med et afrikansk steppedyr, der bærer naturens spøjse stregkoder.

- Der er en genkendelighed i vores projekter, ligesom i en zebra. Men ser du den tæt på, så er den altid fuldstændig unik i sit mønster, og sådan er det med os. I en dansk kontekst, hvor mådehold er normen, så bliver et gakket tropisk dyr nok også ekstra interessant. Vi er lidt bastardiserede på den måde, for vi dyrker enkelheden, men kan alligevel heller ikke lade være med at flippe ud, være lidt vilde og knække stilen, forklarer Mikkel Frost, der har mest fokus på konkurrencer, og PR i virksomheden. Altså for det meste.

- Formelt er Kolja vores administrerende direktør og har mest strategisk ledelsesansvar, men i praksis er vi et dynamisk tæt fællesskab. Vi er i princippet ikke hierarkiske, men der er selvfølgelig en hovedansvarlig projektleder og en sekundant indehaver på alt. Det er ligesom tre cirkler, der overlapper hinanden og alligevel har hvert sit område. På den måde er vi altid inde i hinandens sager, så der ikke opstår et totalt kaos, hvis én pludselig er væk på grund af ferie eller sygdom.

At der alligevel er en form for rollefordeling er en organisk udvikling, der er blevet forstærket gennem årene, mener Mikkel Frost:

- Vi laver jo alle tre arkitektarbejde, men Kolja er årvågen, intellektuelt skarp og har et naturligt strategisk overblik, så derfor har han mest at gøre med driften. Carsten er filosofisk og enormt god til at bruge teknologien i sit arbejde og reformulerede bl.a. pædagogikken med SKUB-projektet og Bakkegårdsskolen i Gentofte. Selv er jeg ret intuitiv og gør en dyd ud at dokumentere vores arbejde gennem akvareltegninger og fotografering. Det er med til at markedsføre os ude i verden, men det er også et kunstnerisk outlet.

Centralt for arbejdet er dog en sindssygt god kemi mellem de tre venner, hvilket smitter af på alt, hvad de rører ved.

- Jeg mødte Carsten som 16-årig, og i virkeligheden kunne vi have startet et rockband sammen eller noget helt tredje – vi ville bare gerne arbejde og have det sjovt sammen. Kolja lærte jeg at kende som 18-årig på arkitektskolen, hvor vi blev kaldt for Pot og Pande. Vi er en drengerøvsbande og føler os meget privilegerede over at kunne gå på arbejde sammen hver dag.

Netop derfor har man også et saying i tegnestuen om, at hver dag skal være ’serious fun.’

- Vi synes, at arkitektur er sjovt at lave og bør have et glimt i øjet. Det skal være ’healthy eye candy’ – se skidelækkert ud, men også være nærende. På den måde er vi lige så meget humanister, som vi er kunstnere.  Vi har en enorm empati for dem, der skal bo eller arbejde i vores bygninger, men vi mener ikke, at vi på den konto behøver at gå på kompromis med æstetikken.  

Et af de eksempler på dette kan snart spottes i Abu Dhabi i form af et trecifret millionprojekt, der beskrives som ’verdens mest avancerede børnehave,’ hvor CEBRA bl.a. har samarbejdet med førende børneforskere fra Yale University.
- Vi kom med som et wildcard, fordi en bygherre dernede havde set ét af vores projekter, og vi endte med at vinde foran blandt andet store amerikanske arkitektfirmaer. Det er det, der er så eventyrligt ved vores fag, hvor myten om David og Goliat lever i bedste velgående. Den, der får den rigtige idé kan lammetæve alle de store kæmper.

Den slags har de flere ambitioner om hos CEBRA, slutter Mikkel Frost:

- Vi har kun lige set begyndelsen. Vi føler, vi er et dansk brand, men vi er også – hvilket er typisk for arkitekter – lykkeriddere, der vil skabe et endnu stærkere internationalt navn. Det giver faglige og kulturelle udfordringer og beriger os som arkitekter og mennesker. Drømmen er at blive en af de spillere, der sætter trenden internationalt.

Hold dig orenteret om CEBRA

Læs mere om CEBRA på tegnestuens website
Besøg tegnestuen CEBRA på Facebook
Hold dig orienteret på Twitter
Se videoer fra CEBRA på Youtube