<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Historiske referencer skaber tryghed i Googles Digitale Læringshus


Ud over at omdanne en gammel skotøjsbutik på Nørrebrogade i København, til et digitalt læringshus med gratis kurser for alle, havde bygherren, Google, en række andre ønsker til NOAA architects:

 

- Lokalernes udtryk skulle dels sige noget om vores digitale fremtid – dog uden at være så futuristisk og nyt, at det kunne virke intimiderende – og dels skulle det være akustisk optimeret, fleksibelt og bæredygtigt, fortæller arkitekt og medindehaver af NOAA architects, Ole Smith.

 

Trygge historiske rammer

Han medgiver, at det første ønske var den sværeste nød at knække. Men da håndværkerne først gik i gang med at rive massevis af reolsystemer og forsatsvægge ned i den 200 m2 store skotøjsforretning, kom inspirationen pludselig – direkte fra fortiden.

 

- Lokalerne er beliggende i stueetagen i en klassisk Nørrebrogade-bygning fra 1891. Og da vi først fik fjernet alle de seneste årtiers lag af inventar, kom de fineste lysningspaneler og friser fra forrige århundrede til syne. Dermed kom inspirationen til at designe fremtidens digitale hus med klare arkitektoniske træk fra det historiske Nørrebro, fortæller Ole Smith og nævner, at den historiske æstetik også kom til at tjene et helt bestemt formål.

 

- For mange mennesker er det digitale univers stadig lidt nyt og fremmedartet. For at trække lidt i den anden retning og skabe større tryghed, var det oplagt at indrette lokalerne med nogle velkendte historiske referencer. 

  

 

 

Københavns – og Googles - farver

På den baggrund kom designet til at tage udgangspunkt i treenigheden: dansk designtradition, Københavns farver (som beskrevet i arkitekt, Bente Langes bog af samme titel, red) - og Nørrebros historiske beliggenhed, fortsætter Ole Smith.

 

Den læring og viden, som huset repræsenterer, gav ham desuden associationer til traditionelle biblioteker og læsesale.

 

- Af samme grund valgte vi at beklæde væggene med træpaneler og samtidig anvende den dæmpede grønne nuance, som man ofte malede biblioteksborde med tidligere. Dertil kommer selvfølgelig farverne fra Googles logo, som subtilt går igen i alle rum. Eksempelvis i form af en rød ventilationsrist, gult linoleumsgulv og et blåt vægur.

 

Læs også portræt af interior designer og partner i PLH Arkitekter, Paulette Christophersen: Outsiderens perspektiv

 

 

Fleksibelt bæredygtigt og akustisk dæmpet

Men ud over at skabe et trygt læringsmiljø skulle lokalerne også være fleksible og bæredygtigt udført.

 

Det sidste ses blandt andet i de tre toiletters spraglede vægpaneler, der er udformet i upcycled affaldsplast. Og fleksibiliteten opnåede man ved bl.a. at installere foldeglasvægge og en støjdæmpende skydevæg.

 

Og netop de støjdæmpende foranstaltninger har haft topprioritet hele vejen igennem processen, fortæller Ole Smith.

 

- Det handler igen om, at lokalerne skal være imødekommende og komfortable at opholde sig i. Og spørger du mig, kan man næsten ikke fokusere for meget på akustik. 

  

Med inspiration fra Radiohuset

I de færdige lokaler, der blev indviet 18. maj, ses den akustiske dæmpning da også indbygget i de fleste vægge som f.eks. vertikale spaltepaneler med lyddug. Inspirationen kom fra det tidligere radiohus på Rosenørns Alle, der har mange af de samme kvaliteter, som NOAA ønskede at få frem på Nørrebrogade.

 

- Alle, der har været i radiohuset, ved, at det er et rart sted at være med en god atmosfære. Det hænger i høj grad sammen med akustikken, men også med det forhold, at det er en bygning fra 1930’erne, der dermed har masser af historie. Forhåbentlig er vi lykkes med at genskabe noget af den samme atmosfære, så folk har gode og trygge rammer at dygtiggøre sig i, lyder det.

 

Fakta

Adresse: Nørrebrogade 34, 2200 København N

Bygherre: Google

Arkitekt: NOAA architects

Byggeherrerådgiver: NOAA architects

Hovedentreprenør: Steen Bjørnskov ApS

Brandkonsulent: MOE A/S

Bebygget areal: 200 m2

Byggesum: Fortrolig

Byggeperiode: marts – april 2018