<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Friis & Moltke: Kompleks geometri og flydende former
Friis & Moltke: Kompleks geometri og flydende former

Friis & Moltke: Kompleks geometri og flydende former

af Tina Toft

Glas, stål og rå beton i et kantet og komplekst design har sikret det nye Musikkens Hus på havnefronten i Aalborg mange kælenavne – nogle er mere flinke end andre. Træder du først indenfor, så falder det hele dog i hak, men på den bløde måde. Her får du ikke kun rammen til store musikalske oplevelser, men også de arkitektoniske.

Nordjyllands nye musikhus, der ligger dejligt ved Aalborg Havnefront med udsigt til Limfjorden, ikoniske Utzon Center og Nordkraft, har levet et omskifteligt liv. Det var 11 år på tegnebrættet inden H.M. Dronning Margrethe d. 29. marts i år kunne indvie sammen med  bl.a. The Royal Philharmonic Orchestra fra England og hele 13 officielle festdage.

Huset, der alt i alt har kostet i omegnen af en milliard kroner, er udtænkt af østrigske Coop Himmelb(l)au, der bl.a. har bygget BMW Welt i München og Highschool #9 For The Visual And Performing Arts i Los Angeles.

De vandt arkitektkonkurrencen om projektet med ingeniørfirmaet Bollinger + Grohmann tilbage i 2003 og siden blev det tegnet om – helt fra bunden – tre gange, hvor det danske arkitektfirma Friis & Moltke A/S var med hele vejen.


Internationalt projekt
- Vi tog del i designfasen med Coop Himmelb(l)au  og overtog gradvist mere og mere af hovedprojektet, fortæller arkitekt Jan Refsgaard Jepsen, der har fungeret som lokal arkitekt for Coop Himmelb(l)au, projektleder og koordinator.

- Jeg har været til projekteringsmøder i Østrig mere end 60 gange og samarbejdet med arkitekter og ingeniører fra hele verden. De sidste to et halvt år arbejdede jeg direkte på byggepladsen, så det var et spændende projekt – og selvfølgelig noget af en omvæltning at sige farvel til efter mere end 10 år, da det var veloverstået og man skal vende tilbage til hverdagen på tegnestuen.

Slutresultatet er dog nok, hvad de mange vil betegne som ’optur.’ Visionerne bag dets tilblivelse er meget enkle, selvom det ikke umiddelbart syner sådan set udefra, hvor glas, stål og beton mødes i ofte komplekse konstruktioner.

- Dette er en bygning, du er nødt til at opleve indefra. Her er den helt anderledes end det, der møder dig udefra, siger han og forklarer om inspirationen til designet, der har taget udgangspunkt i musikkens verden i form af  vand og lydbølger.

- Men også bølger i vandet. Derudover er vi gået efter at skabe noget unikt, ligesom vi har arbejdet meget bevidst med delingen og synergieffekten mellem husets to primære funktioner; uddannelse og koncertoplevelser. Det er indrettet således, at de musikkonservatoriestuderende fra Interchange Level, etage 3,  kan gå rundt om koncertsalen og kigge ned i koncertsalen og tænke, ’der ender jeg måske på et tidspunkt.’


Musikkens Hus-

Musikkens Hus-

Musikkens Hus-

Musikkens Hus-

Musikkens Hus-


De højeste lydkrav
Lyden i koncertsalen med de røde stole og hvide balkoner i bløde organiske former, der er beliggende midt i huset, har udgjort den største tekniske udfordring i forløbet, forklarer han:

- For at kunne opbryde lyden uden, at den bankes itu, når der spilles på scenen, er der valgt en løsning med amøber i  varierende størrelse, der stikker ud overalt. Disse amøber danner samtidig et spændende mønster og tilfører væggene en grov og dekorativ struktur. Det er lavet i et tæt samarbejde med akustikere,, som efterfølgende har været meget imponerede over den lydmæssige kapacitet. Det bedste af det hele er selvfølgelig, at resultatet lever op til de højeste lydkrav i Nordeuropa.


Musikkens Hus-


Vidste du at…
… koncertsalen byder på et specialbygget orgel på 12x12 meter til en værdi af 15 millioner kroner, der bl.a. består af 5.450 håndlavede piber?
Kilde: DB
 Friis & Moltke A/SMusikkens Hus-


Cirkler som tema
Foyeren, der bl.a. prydes med en iøjefaldende betontrappe foran fjorden, der smukt svinger sig op til 3. sal, udgjorde også en vanskelig men inciterende opgave.

- At konstruere foyerens facader har været komplekst, da disse går fra at være lodrette til at ligge næsten 15 grader vandret i et ellipselignende terræn, som i virkeligheden ikke er en geometrisk form, men er sammensat af forskellige cirkler.

Cirklerne går igen – som ringe eller bobler i vandet – flere andre steder i bygningen.

- Der er valgt den cirkulære form til vinduerne i de øverste etager, som er i forskellige størrelser, hvilket mange var kritiske overfor i starten. Rummene skal opleves indefra, hvor man nogle steder ser et lille udsnit af en cirkel og andre steder meget mere. Dit udsyn afhænger af din position – og det er lige netop den slags detaljer, der gør det ekstra interessant at gå på opdagelse derinde.

Musikkens hus – kort
Areal: 20.000 m2 fordelt på 9 etager i alt, hvoraf 3 er i kælderplan.

Disposition: Bygningen består af en koncertsal med plads til 1.300 personer. Hertil kommer et backstageområde, en stor foyer med en smuk trappe og mindre sale, der bl.a. omfatter en såkaldt ’Intimsal’ med plads til 300 personer samt ’Klassisk sal’ og en ’Rytmisk sal,’ der hver især kan rumme 150 personer. Uddannelsesdelen er placeret på 3.-5. etage og består af lokaler til brug for henholdsvis Aalborg Universitet - Institut for Musik  og Nordjysk Musik Konservatorium. Aalborg Symfoniorkester har til huse i backstageområdet.

Grønne tanker: Sydfacaden er udstyret med solceller, der yder et tilskud til elforbruget, ligesom køleanlægget er baseret på fjordvand.