<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Øresundsbroen får ny energieffektiv og dynamisk belysning
Øresundsbroen får ny energieffektiv og dynamisk belysning

Øresundsbroen får ny energieffektiv og dynamisk belysning

Fotos: Allan Toft

Den nye belysning er en specialdesignet dynamisk løsning, hvor både energieffektivisering og æstetik er i fokus. Selve eventbelysningen, som tændes i anledningen af at Øresundsbron fylder 20 år, er inspireret af broens naturlige omgivelser og afspejler de fantastiske farver på himlen i tiden omkring solnedgang og solopgang over det smukke blå hav.

Projektet startede i december 2019 og Light Bureau har leveret den komplette løsning, herunder teknisk rådgivning, lysdesign, projektering, specialdesignede konstruktioner, teknisk infrastruktur, etablering og programmering på rekordtid. Projektet er blevet realiseret i et tæt samarbejde mellem Light Bureau, underleverandører og Øresundsbro Konsortiet.

 

- Vores løsning handler ikke kun om energibesparelser, effekt og funktion. Vi har også lagt meget energi i det æstetiske udtryk i selve lysdesignet på pylonerne. Vi har arbejdet på tværs af landegrænser, under særlige omstændigheder på grund af coronapandemien, og gennem et stærkt samarbejdet er vi lykkedes med at skabe en specialdesignet løsning på rekordtid. Jeg er både stolt af hele teamet bag og af det resultat vi har skabt, siger projektets designansvarlige Senior Lysdesigner hos Light Bureau, Frederik Waneck Borello, som glæder sig til at dele oplevelsen med broens mange brugere.

 

Photo_Allan Toft
 

 

Den nye pylonbelysning vil mindske lysforurening

Belysningsanlægget er specielt designet til at kunne modstå de særlige vind og vejrforhold ved Øresundsbron. Det gamle belysningsanlæg er udskiftet til et nyt, som skaber en flot jævn belysning på pylonerne. Belysningen er etableret med smalstrålede armaturer, som minimerer spildlys og dermed mindsker lysforurening og sparer energi. Øresundsbro Konsortiet forventer, at det nye belysningsanlæg, som nu kan styres og dæmpes efter behov, kan spare på forbruget og skabe en betragtelig energibesparelse på op til 80% sammenlignet med den gamle belysning.

 

Også Anlægsdirektør ved Øresundsbro Konsortiet, Bengt Hergart, ser frem til moderniseringen af belysningen og ikke mindst at opleve de nye lysscenarier, som fremover skal fremhæve broens 203,5 meter høje pyloner.

 

- Vi har arbejdet med en stram tidsplan for at kunne tænde belysningen til jubilæet. Jeg er glad for, at det lykkedes, og at pylonbelysningen leverer, præcis det vi ønskede. Lysprøverne viser en imponerende og fleksibel belysning, som er betydeligt mere energibesparende og samtidig giver broen et helt rigtigt æstetisk udtryk, siger Bengt Hergart, anlægsdirektør ved Øresundsbron.

 

Standardbelysningen er hvid, men det nye belysningsanlæg giver mulighed for at Øresundsbron i fremtiden kan arbejde med farvet belysning i mange lag, som kan bruges til at udtrykke Øresundsbrons brand og identitet ved særlige lejligheder.

 

Øresundsbron tænder den nye pylonbelysning klokken 23.15 hver aften fra 1. – 5. juli. I disse dage kan folk se frem til en æstetisk oplevelse og et lysdesign på pylonerne, der er specielt designet til Øresundsbrons særlige omgivelser.

 

Fakta om projektet

Bygherre: Øresundsbro Konsortiet

Belysningsrådgiver og totalleverandør: Light Bureau, en del af AFRY

Underentreprenør: Veolia
Underleverandører: Moho Works, Sindal Stålindustri, LiteNordic og Martin Professional