Annonce

Dialog skaber nyt bæredygtigt glastag

Arkitekterne og bygherrerne kræver stadig mere bæredygtige og raffinerede produkter når de skal indgå i de nye byggerier. Ovenlysproducenten Vitral lyttede til arkitekterne og sprænger nu rammerne for bæredygtige glastage med et helt nyt produkt.Staten og det offentlige skærper hele tiden kravene til bæredygtigt og digitalt byggeri. Bygherrerne efterspørger det, og arkitekterne og de rådgivende prioriterer det mere end nogensinde.

Bæredygtighed er efterhånden det altafgørende konkurrenceparameter. Ovenlys- og glastagsproducenten Vitral ville imidlertid være sikker på, at de læste markedet helt rigtigt og valgte derfor at gå i direkte dialog med arkitekterne, for at høre deres ønsker til fremtidens glastag.

Hvad vil arkitekterne have?
Vitrals adm. direktør Christian Bech fortæller – Da vi alligevel var i gang med at udvikle fremtidens nye glastag, mente vi, det var en god idé, at spørge arkitekterne først. Så vi gik ud i en stor undersøgelse og spurgte – Hvad er det egentlig, I vil have? Her lød svaret: – I gør det sådan set okay… I skal bare gøre det smartere, større, total design-fleksibelt og frem for alt endnu mere bæredygtigt. – Det gjorde vi så!

Markedets laveste U-værdier
Efter at have været igennem en udfordrende udviklingsproces er virksomheden nu klar med lanceringen af det nye glastagssystem A98. Navnet refererer dels til panelets materiale, som er aluminium, og dels til vindues-profilens lave højde, som kun er 98 mm.

Ambitionsniveauet har fra starten været sat højt. Christian Bech udtaler – Vi havde sat os for at sprænge alle rammer for bæredygtige glastage, og det er lykkes. Med en U-værdi på bare 0,79 W/m2 K – for et færdigsamlet panel – og 0,5 W/m2 K for selve ruden, har vi med A98 skabt lidt af en bære-dygtig revolution, siger Christian Bech og fortsætter – Og til dem der gerne vil bruge glastaget som et aktivt energiproducerende element, tilbyder vi at integrere solceller i glaspanelerne – en udvikling vi tror, der vil tage fart i løbet af de næste par år.

Lysindfald i storformat
Virksomheden har også været ambitiøs både med hensyn til produktets dimensioner og designfleksibilitet.

Christian Bech uddyber – Vores undersøgelse viste, at arkitekterne gerne vil have glastage, som fremstår lette og elegante og med så stort lysindfald som overhovedet muligt. Vitral er kendt for sine slanke sprosser og lave profiler, men for at skabe et endnu større lysindfald skabte vi mulighed for at udvide panelarealet helt op til 3m2.

Derudover er oplukke-mekanismen i A98 skjult i panelets karm. Og som noget helt nyt er åbnings-motorerne også integrerede i panelerne, hvilket er endnu en funktionalitet, der sikrer et ensartet og æstetisk udtryk. Endelig kan produktet leveres i mange forskellige faconer foruden som skrålys, rytterlys og pyramider og med en lang række kombinationer af gavle, keler og grater.

Certificeret til BR2020
A98 er testet, produceret og samlet på Vitrals ISO-certificerede fabrik i Litauen og har opnået alle gængse certificeringer, herunder DS/EN14351-1. Produktet opfylder kravene til BR2020. A98 er fremstillet med ”dobbelte pakningsplaner”, hvilket medfører total vandtæthed selv under ekstreme vejrforhold. De mange glasvarianter består af velisolerede tre-lags termoruder med multicoatinger og fyldt med ædelgasser.
             
Lovende respons fra markedet
Hos Vitral glæder man sig over, at man valgte at spørge arkitekterne om, hvad de ønskede sig af et nyt glastag.

– Vi registrerer en næsten eksplosiv interesse for bæredygtigt indeklima med naturligt lys, siger Christian Bech og fortsætter: – Arkitekterne ser åbenbart så mange æstetiske og miljømæssige fordele forbundet med anvendelsen af bæredygtige ovenlys og glastage, og han uddyber – Vores glastagssystemer ligger som de mest downloadede produkter på BIMobject.com i februar måned. Det synes vi, taler for sig selv”.