Fremtidens digitale entreprenører fik tag over hovedet

FlowFactory

 

FlowFactory er flow, fremtid og foranderlighed. Alligevel lykkedes det for ZENI arkitekter at få visionen solidt forankret på havnen i Haderslev.

 

Tekst af Frank Ulstrup. Fotos af Adam Mørk

 

Kan de arkitektoniske linjer, der danner rammen om en uddannelsesinstitution, være en integreret del af uddannelsen?

 

Spørger man arkitekt og medindehaver af ZENI arkitekter A/S, Torben Engsig Svan Sørensen, er svaret et rungende ja. Ellers havde han og kompagnonen Kai Østergaard-Jensen heller aldrig sagt ja til opgaven med at tegne det 1700 m2 store FlowFactory på havnefronten i Haderslev.

 

Bygningen udgør rammen om FlowFactory, der er en ny unik toårig HF-uddannelse. Uddannelsen har som mål at skabe entreprenante og kreative unge, med mod på at designe fremtidens digitale samfund, og samtidig insisterer uddannelsen på at gøre op med traditionelle undervisningsformer.

 

Nøgleordene her er nysgerrighed, kreativitet og ikke mindst flow.

 

Læs mere om Uddannelsescentre

 

Permanent udenfor boksen

Det var nogenlunde sådan, bygherren, VUC Syd, formulerede projektet overfor ZENI arkitekter, da de vandt opgaven tilbage i 2015. Her var ingen masterplan fra starten – i stedet skulle arkitekterne gennem hele forløbet udvikle byggeriet i samarbejde med bygherre og brugerne.

 

Det blev til et meget tæt og tillidsfuldt samarbejde plus rigtig mange møder og mindst ligeså meget kommunikation.

 

- Bygherre havde et ønske om, at huset skulle udtrykke, afspejle og fremme det man lavede derinde. Og det man ønskede at lave og den tilstand, man gerne ville opnå, var en tilstand af flow rettet mod fremtiden, siger Torben Engsig Svan Sørensen, der betegner de studerende og deres undervisere som folk, ”der permanent opholder sig udenfor boksen”.

 

- Det er kreative og ambitiøse fremtidsfolk, vi har med at gøre, smiler han, og forklarer, at paradokset stod lysende klart fra starten.

 

- Udfordringen var jo til at få øje på. Med reference til det helt central flow-begreb, skulle bygningens udtryk være dynamisk og foranderlig. De ønsker skal jo på et eller andet tidspunkt i al deres abstraktion konkretiseres og forankres i et fundament, der er solidt plantet i jorden.

 

 

Læs mere om Indretning og Design

 

Stritter mod fremtiden

Løsningen blev en bygning i glas og cortenstål, som betragtet fra den ene side kan tage sig ud som en robust, låst monolit, men som på den anden side er i bevægelse og nærmest stritter ud mod havet – og fremtiden.

 

- Vi har udnyttet, at det indvendige arealbehov på etagerne bliver mindre op gennem bygningen, til at skabe nogle store, sydvendte altaner, som med deres skrå vinkler, nærmest opløser bygningskroppen ned mod fjorden. Undervisningen bliver trukket helt med ud på altanerne, og sammen med de store glaspartier er de med til at åbne bygningen op, og eksponere det arbejde, der foregår på FlowFactory. Stringent, robust, men samtidig dynamisk er ord, som jeg synes kendetegner resultatet, siger Torben Engsig Svan Sørensen og nævner, at bygningens indre afspejler de samme tanker.

 

Interiøret er holdt i afdæmpede farver, og der er steder, der appellerer til fordybelse og steder, hvor man i den grad bliver udfordret og ansporet til vilde tanker og kreativitet.

 

VUC 

 

Nu hvor byggeriet er overstået, kan Torben Engsig Svan Sørensen også se, at udfordringen ikke kun vedrørte de kommende brugere, men også de håndværkere, der var bindeled mellem vision og virkelighed.

 

- Der er rigtig mange unikke detaljer som f.eks. udhæng med skrå vinkler og indbygget LED-lys. Det har betydet, at vi ikke bare har kunnet bruge standardløsninger, men har måttet udvikle specielle detaljer, tilpasset det unikke hus. På den måde er det en bygning, der ud over fuld tillid fra bygherres side også har krævet en masse engagerede håndværkere og rigtig meget nærvær fra vores side, lyder det fra Torben Engsig Svan Sørensen.