Imponerende transformation

 

Frihavns Tårnet i Københavns Nordhavn har gennemgået en utrolig transformation. Fra en tom og slidt betonsilo er Frihavns Tårnet hurtigt blevet Nordhavnens nye varemærke, der tilbyder boliger af den allerhøjeste kvalitet.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Praksis Arkitekter og totalentreprenøren HHM har forvandlet den ene af de enorme DLG Siloer i Københavns Nordhavn fra en tom betonskal, til attraktive og moderne boliger. Vejen mod Nordhavnens nye varemærke har været lang, og havde man ønsket den lette udvej, var siloen blevet revet ned, og en ny bygning blevet opført fra bunden. Men så ville man også fjerne et væsentligt stykke af Nordhavnens historie og sjæl, hvilket ville være et stort tab for hele området.

 

- Vi syntes, at det var en flot beslutning fra By & Havns side, da man slog fast, at siloen skulle renoveres fremfor at rives ned. Derfor var vores mål, at siloen skulle forvandles, men stadig bevare sin status som en monolit. Derved er vi endt med en bygning, der har gennemgået en stor udvikling, men stadig har sine rødder i den historiske industrihavns store silo, fortæller Mette Tony, indehaver af Praksis Arkitekter, tegnestuen bag Frihavns Tårnet.

 

Bygget op fra bunden

Også fra totalentreprenøren HHM’s side var man enige i beslutningen om, at det enorme renovationsprojekt, til trods for sine vanskeligheder, var den rigtige løsning, hvis man ville bevare Nordhavnens specielle bymiljø. Før man kunne gå i gang med at opbygge de mange lejligheder, skulle man først nå ind til bygningens kerne:

 

- Vi startede med en nedrivningsfase, hvor huset blev skrællet ned, så vi til sidst stod tilbage med en tom skal af rå beton, hvoraf vi også måtte rive halvanden etage ned af, fortæller Jesper Riise Middelbo, der i et år har været projektleder på byggeriet for totalentreprenøren HHM, og fortsætter:

 

- Herefter gik vi straks i gang med at støbe etagedæk op til syvende sal, helt fra bunden af. Så skulle der bygges fem helt nye etager ovenover den originale silo, samt en stor fælles tagterrasse på 13ende sal, hvor ventilations og teknikrummene også er placeret. Samtidigt foregik der et gennemgribende arbejde med at isolere hele bygningen grundigt. Hertil skulle vi desuden skære store vinduespartier ud i de massive betonydervægge. Der var mange bolde i luften på en gang med dette projekt. Alt skulle tilrettelægges grundigt, for at man ikke gik i vejen for hinanden på byggepladsen, så arbejdet kunne skride frem efter tidsplanen.

 

Læs mere om Byrum

 

 

Træ komplimenter den rå beton

Den rå beton, der giver Frihavns Tårnet sit rå look, bliver komplimenteret af organisk egetræ, både i lejlighederne og på de nye selvbærende højstyrkebetonsaltaner. Lejlighedernes gulve og vinduer er udført i egetræ, og man har endda lagt en træbelægning på alle altanerne:

 

- Træet skaber en fantastisk organisk kontrast til den hårde rå beton. Ser man på de to indgangspartier, er der også brugt egetræsbeklædninger sammen med nogle flotte gulvfliser, der igen gør det hele varmt og indbydende, hvilket også er en af grundende til. at der har været så mange, som har været interesserede i de mange nye lejligheder. Der er simpelthen kælet for detaljerne og kvaliteten er helt i top, hele vejen igennem, fortæller Jesper Riise Middelbo.

 

Prisvindende byggeri

Både bygherrer, totalentreprenør og arkikter er meget tilfredse med det endelige resultat. Men det er de ikke ene om. Frihavns Tårnet har nemlig vundet Dansk Byggeris Betonelement-Pris og en Utzon-statuette, der begge har lagt vægt på den fine brug af beton, samt måden hvorpå den gamle silo har fået nyt liv og er blevet geninddraget i bybilledet. Det er derfor ikke uden grund, at Frihavns Tårnet nu står som et af Nordhavnens nye varemærker.