Stedse 3

At bo i ro - i trygge rammer af træ

CLT Denmark er med i et meget delikat projekt, hvor arkitekterne har et mål om at skabe rammer for anbragte unge med psykiske udfordringer. Læs mere her.

CLT Denmark er med i et meget delikat projekt, hvor arkitekterne har et mål om at skabe rammer for anbragte unge med psykiske udfordringer. Det skal være både overskuelige og tryghedsskabende, og derfor har der også været opmærksomhed på materialevalget.

 

Begrebet tiny-house handler generelt om at reducere vores arealmæssige boligforbrug. Store boliger – store klimaproblemer. Med tiny house bliver på Behandlingsstedet Egedal brugt som vej til at skabe ro og trygge rammer til unge med psykiske udfordringer.

 

Det er tegnestuen Stedse, der nu er ved at lægge sidste hånd på Behandlingsstedet Egedal ved Vallekilde, hvor de har opført såkaldte tiny house inspirerede boliger, der i følge arkitekterne skal udgøre ”de trygge rammer i rolige omgivelser for unge med psykiske lidelser, mens de er i behandling på Egedal”. Projektet har fået titlen At bo i Ro og er støttet med midler fra A.P. Møller Fonden og Realdania,

 
Stedse2
Illustration fra Stedse og Skandivisuel

 

Det er et forskningsbyggeri den forstand, at arkitekterne antager, at små fællesskaber, ”med overskuelige og rolige rammer, kan berolige et nervesystem på overarbejde”. Formålet er således at lade de fysiske rammer spille en rolle i forhold til, at de unge tilvælger fælleskabet og dermed også får lettere adgang til det vigtige behandlingsarbejde.

 

Arkitekterne skriver i deres program, at det er et pilotprojekt og at de efterfølgende vil ”undersøge oplevelsen og effekten af byggeriet med henblik på at evaluere, om  projektet kan kopieres et andet sted i en anden skala. Der er derfor sammensat et forskerteam, der vil indsamle data og interviewe både de unge og behandlingspersonale før og efter boliger og fælleshus er taget i brug”.

 

- For CLT Denmark er det et spændende projekt at deltage i. Det er et koncept, hvor vi vil se de unge endnu engang fremhæve den oplevelse af træ, de fleste har, som rart og behageligt og tryghedsskabende. Vi har forstået, at både de unge og de ansatte har været involveret i designprocessen, og at byggematerialer og overflader er nøje udvalgt begrundet i materialernes CO2-aftryk, og i de egenskaber træet har i forhold til at etablere et tryghedsskabende rum for de unge, siger projektleder Anders Friis Heiberg, CLT Denmark.

 

Stedse
 
Illustration fra Stedse og Skandivisuel

 

Projektet er tilmeldt testen af ”Den frivillige Bæredygtighedsklasse” og opføres med de bærende konstruktion i CLT. Indvendigt er de bærende konstruktioner synlige og de massive trævægge skaber en rar og hyggelig atmosfære – et godt indeklima med god akustik. De ydre facader er beklædt med termobehandlet træ, og taget er et med sedumtag.

 

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk