inde i CLT-byggeriet

Betonfrie clt-huse

 

Selvfølgelig skal det være træ, når man bygger CO2-venligt, og nu kan man såmænd bygge helt uden beton, hvis man vælger at bygge sit træhus på skruefundamenter

 

 

Af Mogens Hjelm

 

Der bliver efterhånden bygget en del i clt i Danmark. For blot et 3-4 år siden var det danske marked stort set uberørt af det populære, bæredygtige og suverænt CO2-venlige materiale clt, som er lette og håndterbare elementer i krydslamineret tømmer, der kan erstatte fx beton som konstruktionsmateriale.

 

- Vi står fortsat fast på, at vi ikke kan genopfinde en byggesektor, som klarer sig helt uden det klimabelastende beton. Der vil fortsat være brug for beton, men udfordringen vil være at reducere mængden af beton ved i stort omfang at erstatte beton med grønne byggematerialer, forklarer direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.

 

CLT Denmark arbejder i mange projekter med hybridkonstruktioner, hvor materialerne træ, beton, tegl og stål anvendes, hvor det giver mest mening i forhold til den grønne omstilling.

 

- CLT egner sig ikke som fundamenter, og derfor vil betonens egenskaber her være det naturlige valg. Men faktisk bygger vi lige nu erfaringer op om at opføre CLT-huse på såkaldte skruefundamenter, hvorved vi helt kan undgå beton. Skruefundamenter bærer træelementerne, der anvendes til dæk, vægge og tagkonstruktion. Og vil man have en teglsten uden på, så er det lige så nemt med clt, som ved de meget tungere betonelementer, understreger Per Thomas Dahl.

 

 

billede1
billede2
 
 

 

 

Skruefundamenter

 

CLT Denmark samarbejder i øjeblikket med Fremtidens Fundament ved et byggeri i Jægerspris, hvor bygherren har haft et ønske om at bygge et hus helt fri for beton. Og der er flere kombinátioner af clt og skruefundamenter på vej, ført an af klimabevidste bygherrer.  

 

- Det er fornuftigt at bruge skruefundamenter, hvor jordbunden er blød. Her er der især en gevinst, da man sparer rigtig meget beton på bløde underlag. Her ud over er det nemt og hurtigt, sparer gravearbejde og efterfølgende reetablering af området, siger Per Thomas Dahl., som også fremhæver, at man med skruefundamenter kan få en meget præcis overkant, som matcher det ligeledes meget præcise clt.

 

Samlet set er gevinsten ved clt og skruefundamenter, at man har at gøre med et tørt byggesystem. Der skal altså ikke tørres ud eller ske hærdning, så man undgår frygt for fugtskader og risiko for skimmel.

 

- Jeg tror først og fremmest, at vi vil se kombinationen brede sig på skrånende terræn, hvor det kan være vanskeligt at komme til og arbejde effektivt med beton. For CLT Denmark er de igangværende byggerier spændende erfaringer, som især er interessant, fordi de anskueliggør, at det betonfri hus ikke er utopi, slutter Per Thomas Dahl.

 

Kontaktinformation