GG 12-S1070518 kopier

Børns trives i sunde træhuse

Det er på mange måder et foregangsbyggeri i CLT. Det er for det første et rart træhus, der danner ramme om en flok heldige børnehavebørn i Gladsaxe. Dernæst er byggeriet også på positivlisten, når det handler om verdensmål, træ i byggeri og effektive byggeprocesser i såvel nybyggeri som renovering.

 

GG 22-S1070348 kopier

 

Man kan sagtens se, at det er en gammel gård, der er blevet transformeret til en moderne børnehave og med stor respekt for både historie og fremtidens krav til grønt og bæredygtigt byggeri.

 

Børnehaven oser af atmosfære og trivsel, og det kan i høj grad tilskrives det partnerskab mellem kommune, arkitekt, entreprenør og leverandør, der på det skærmede område ved Gladsaxe Ringvej har realiseret et byggeri, der lever op til ni af sytten verdensmål – herunder anvendelse af træ i stedet for beton til nye konstruktioner.

 

- Det er så oplagt, at indtænke de klimamæssige fordele ved træ, fordi det også giver trivselsmæssige fordele.

 

Det er især oplagt, når vi har at gøre med institutionsbyggeri, hvor børn, unge og ældres sundhed i et godt indeklima skal vægtes højt, siger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.

 

Nemt og let

CLT Denmark har leveret konstruktionsmaterialer i svanemærket krydslaminerede tømmer, som er godt på vej til at blive en standard i byggeriet under navnet CLT.

 

GG 07-S1070432 kopier

 

CLT Denmark leverer faktisk det eneste konstruktionsmateriale der findes på det danske marked med Svanemærke.

 

Grønnegården er altså et foregangsbyggeri i forhold til den grønne dagsorden og i forhold til at fremvise fordelene ved at anvende det CO2-venlige CLT i stedet for mere klimabelastende konstruktionsmaterialer.

 

- Nemt og let er nok kodeordene, når vi taler om CLT. Det er nemmere, for når elementet først er sat, ja så er det sat.

 

Så skal det ikke udtørres eller tilpasses på anden vis. Det er nemt og håndterbart i og giver en effektiv byggeproces, siger Per Thomas Dahl, og fortsætter:

 

- Træ er cirka fem gange så let i kilo som beton. Det betyder mindst fem gange færre transporter altså færre logistisk udfordrende leverancer.

 

Dernæst kan det meget nemmere løftes på plads uden brug af kæmpemæssige kraner.

 

Det gør det håndterbart på byggepladsen, og det giver en hurtigere byggetid, siger Per Thomas Dahl, der vurderer, at der kan skæres adskillige uger af byggetiden, som betyder meget i forhold til økonomi og mandskabsforbrug.

 

 

 

 

Grønnegården_Konstruktion

Overflade med visuel kvalitet

I Børnehuset Grønnegården har man overvejende valgt CLT i overflader, der er egnet til at stå synlige med de visuelle kvaliteter som kendetegner træ.

 

Overfladerne er flere steder bejset i nuancer, som visuelt er med til at fremhæve træet, og det bidrage også til at berige den rumlige oplevelse.

 

CLT kan anvendes nøjagtig som beton. Træet kan fremstå synligt og fremhæve sin visuelle kvalitet, akkurat som beton eller mursten.

 

Og CLT kan beklædes med fx skærmtegl eller trælammeller - her er der lige så mange muligheder, som ved andre konstruktionamaterialer.

 

 

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk