I Viby er de grønne ambitioner høje. Boligselskabet Sjælland opfører her, med Adserballe & Knudsen som entreprenør, almene boliger i CLT - Cross Laminated Timber.
- For nogen lyder det næsten som pionerarbejde, da der stadig er rigtig mange, der ikke har prøvet at arbejde med CLT. Vi roser derfor stadig de bygherrer og her boligforeningen, der kaster sig ud i anvendelsen af CLT, som vil blive et standardmateriale i fremtidens byggeri, siger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.
Han tør godt love, at vi i Danmark meget snart kommer til at anvende CLT i samme omfang som i udlandet simpelthen fordi, de høje grønne målsætninger betyder, at vi vil blive nødt til at anvende meget mere træ i byggeriet.
CLT kan i næsten alle del af byggeriet erstatte traditionelle konstruktionsmaterialer, og det har i kraft af træets gode CO2-egenskaber et meget lavt karbonaftryk. Træ optager og binder CO2, og har ikke et CO2-aftryk ved produktionen, som kendes ved de tunge konstruktionsmaterialer.
- Det er også i kilo et lettere materiale og meget nemmere at arbejde med. Det betyder noget i forhold til fx transport og i det byggeflow, der følger på byggepladsen uden kæmpekraner og montagespecialister.
CLT Denmark deltager med beregninger og arbejdet med at få de korrekte udskæringer, så byggeriet passer med tolerancer på 1-2 mm, når det skal monteres. I opstartsforløbet indgår CLT Denmark i tæt dialog med totalentreprenør Adserballe & Knudsen, der er en af de entreprenører, som har stor erfaring med CLT-byggerier herhjemme.
- Vi finjusterer processen hver eneste gang, og på denne opgave har vi arbejdet tæt sammen med CLT Denmark om at optimere vores leverance- og montageplaner, siger teknisk chef Jakob Kock, Adserballe & Knudsen, og tilføjer:
- Vi monterer ikke mere på en dag, end vi kan overdække med specialfremstillede tagkassetter, og mens ét tømrersjak monterer elementer, forbereder et andet brand- og lydsikring af lejlighedsskel på jorden.
Byggeriet, som nu snart står færdigt, blev påbegyndt en diset morgen i begyndelsen af marts. På byggepladsen var såvel Adserballe & Knudsens tømrerteam og CLT Denmark, som sammen tog fat på CLT-montagen.
- Det har været en fornøjelse at spille sammen som team. Det bliver attraktive rækkehuse og arkitekterne fra Vilhelm Lauritzen har med stor finesse skabt arkitektonisk variation igennem forskudte facader, som er beklædt med skiftevis skifer og træ, fortæller Per Thomas Dahl, der ser meget store muligheder for CLT i såvel boligbyggeri som til skoler og institutioner, som han spår vil blive præget af CLT i de kommende år.
- Vi ved alle, at træ giver et godt og sundt indeklima. Træ er behageligt at røre ved, og det tiltaler de fleste at opholde sig i et træhus. Og så er der klimagevinsten, som bare ikke er til at komme uden om, slutter Per Thomas Dahl.