EFFEKT_ Tønder Kiosk_interior_credit_EFFEKT

CLT afsøger grænser

 

Du får, hvad du vil have. Sådan er det med CLT, som ikke bare er et stærkt og forholdsvis let konstruktionsmateriale, det er også et materiale, der giver unikke muligheder.

 

”Det kan skæres til i præcis de former og vinkler, som kunden vil have. Og ved levering passer det 100 procent præcist, hvilket betyder, at byggepladsen ender som ren montage.”

 

Sådan fremhæver direktør Per Thomas Dahl udviklingen omkring CLT, som kom til Danmark for kun få år siden. Her er det i første omgang blevet anerkendt for sine gode CO2-egenskaber, træ der binder CO2, men også for de gevinster, som anvendelse af CLT giver på byggepladsen.

 

- Træ er meget lettere end de konstruktionsmaterialer, der har domineret i årtier. Fremover vil CLT vinde frem, fordi det er håndterbart, og på alle måder betyder mindre belastning. Det kræver færre transporter, lettere kraner, færre entreprenører og mindre mandskab. Og så er det godt for såvel klimaet og behageligt at bo og arbejde i, siger Per Thomas Dahl.

 

Unikke muligheder

I denne sommer har CLT Denmark været involveret i to projekter, som har vist, hvordan man meget enkelt kan arbejde med geometriske former i CLT. I konstruktioner, der ved anvendelse af andre byggematerialer ville stille betydeligt større krav til byggeriet på pladsen.

 

- Lad os fx se på den smukke kiosk, som Tønder er blevet beriget med. Den kan måske give mindelser om Arne Jakobsens tankstation på Strandvejen i Klampenborg, lavet i jern og beton on-location. I Tønder er tegnestuen Effekts ideer blevet omsat til nøjagtig de former, som arkitekten har tænkt, og det er leveret til montering på byggepladsen. I dette tilfælde en markant oval tagkonstruktion, som også fungerer som overdækning ved kiosken. CLT har her vist, at materialet kan være den korte vej til realisering af udfordrende arkitektur, siger Per Thomas Dahl.

 

EFFEKT_ Tønder Kiosk_exterior_credit_EFFEKT

Tegnestue Effekt har realiseret en kiosk i Tønder med en oval tagkonstruktion, der blev leveret som samlesæt. Det tog cirka 6 timer at rejse huset fra laddet af en lastbil til et hus klar til færdigaptering. Illustration Effekt.

 

Han fremhæver i samme omgang et forskningsforløb fra Aarhus Universitet, som i sommer blev vist frem på en international konference om arkitektur og strukturer på Aalborg Universitet. Her gik en øvelse ude på at afsøge grænserne for, hvor kompliceret man kunne gå til værks i digitalt design og få det omsat i konkrete bygbare strukturer. (se illustration).

 

Digital CLT-design

Fra snørklede tanker til digitalt design til realisering af en bygget struktur. Fra The International Conference on Structures and Architecture I Aalborg. Foto CLT Denmark

 

Grænser afsøges

Grundlæggende er CLT krydslaminerede elementer i træ, der på mange måder kan sammenlignes med konventionelle betonelementer. Men CLT er den moderne, lette og miljøvenlige variant, der nu udfordrer traditionerne.

 

- Og en del af udfordringen går naturligvis på at vise, at CLT ikke behøver at holde sig tilbage. Rundt om i verden bygges der nu højhuse i CLT, vi har selv været med til at renovere Danmarks ældste kongeslot i Nyborg med CLT, og det er naturligvis både interessant og nødvendigt at overbevise en lidt konservativ byggesektor om, at der findes løsninger, der kan reducere byggeriets klimaaftryk markant i kraft af selve materialet, der er CO2-venligt og – vel at mærke – fornybart, understreger Per Thomas Dahl, der som entreprenør også er optaget af gevinsterne i forhold til logistik og proces.

 

- Vi ser nu, at CLT bliver synliggjort i spektakulære projekter, der popper op i både Danmark og globalt. På den lange bane handler det dog først og fremmest om at bringe CLT ind som foretrukket materiale ii byggeriets konstruktioner.

 

 

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk