Ambercon Materiale hus 086A1840_WEB

CLT skal gøre beton bæredygtigt

TreeCrete er navnet, og det handler om at gøre beton som konstruktionsmateriale mere klimavenligt ved at supplere med CLT

 

CLT Denmark er med, når betonfabrikken Ambercon lancerer en sand hybrid, nemlig et færdigelement, der består af såvel beton og tegl som CLT. Det sker i erkendelse af, at betonelementer er under pres af de CO2-reduktionsmål, som byggeriet er underlagt. 

 

Hybriden er resultatet af en filosofi om at finde løsninger, der kombinerer det bedste fra forskellige materialer. Og resultatet er TreeCrete, et hybridt element af beton, tegl og CLT.

 

- For CLT Denmark er det interessant at følge produktudviklingen, og vi bidrager aktivt med viden om anvendelse af CLT. Den hybride løsning skal hjælpe de CO2-tunge materialer gennem nåleøjet ved at kombinere med klimavenligt CLT, siger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark

 

Ambercon Materiale hus 086A1805_WEB
Indvendigt er det et træhus med konstruktionsoverflader i CLT - varmt og hyggeligt. Udvendigt fremtræder huset som et hus med konventionelle byggematerialer. Foto Ambercon

 

Bagpladen af træ gør forskellen

TreeCrete er således en præfabrikeret konstruktion med forplade i tegl og beton og en bagplade i CLT og med isolering imellem. CLT ’en låner i praksis dets positive CO2-regnskab ud, så det samlede regnskab med de mere CO2-tunge byggematerialer bliver bedre.

 

TreeCrete har været fremvist som demonstrationsmodul i godt et år, men her i foråret er det første prøvehus blevet rejst, som et TreeCrete-showroom. Det er en mobil midlertidig prøveopstilling af et hus på fem gange syv meter i to etager.

- ”Prøvehuset” viser eksempler på forskellige overflader på facadebeklædning og lige så vigtigt, de tekniske løsninger og samlinger mellem konstruktionerne, som skal afprøves og evalueres, fortæller Per Thomas Dahl, CLT Denmark, som sammen med en række andre virksomheder, som fx Petersen Tegl, Randers Tegl, Ambercon, Icopal, Krone Vinduer og Rockwool har bidraget til ”prøvehuset”.

 

Det klimamæssige trick består alktså i at tage den bagplade med typisk 200 mm massivt, armeret beton ud af regnestykket og erstatte det med krydslamineret massivtræ, CLT, med styrkeegenskaber som beton.

 

046A0705
TreeCrete er et præfabrikeret element med facadesten i tegl uden på beton, og bag isoleringen består elementer af CLT - krydslamineret massivtræ. Foto: Ambercon

 

TreeCrete - det bedste fra flere verdener

TreeCrete kombinerer med andre ord de bedste egenskaber fra velkendte og velafprøvede produkter og metoder. Betonens og CLT’ens styrke og holdbarhed og murstenens høje æstetik og vejrbestandighed. Hertil kommer så elementsystemernes fleksibilitet, den hurtige byggetid og den industrielle præfabrikation.


TreeCrete er konstrueret og gennemtænkt, så det kan skilles ad og genbruges i komponenterne forplade, beslag, isolering, false, CLT og indvendig beklædning.

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk