AJL

Danmarks mest erfarne CLT-agent

 

Topbillede: Andreas Juul Larsen er kun 28 år, men måske den mest erfarne CLT-specialist i Danmark

 

 

Andreas Juul Larsen fra CLT Denmark er en af Danmarks mest erfarne CLT-specialister. Og det i en alder af kun 28 år. Danmark har været et trægt marked for CLT – men meget tyder på, at det miljøvenlige konstruktionsmateriale nu for alvor penetrerer det danske marked, og at der bliver rift om viden og kompetencer på rådgiverdelen.

 

Selvom CLT ikke er noget særsyn i andre lande, så slækker en konservativ dansk byggetradition kun langsomt på bremsen. Eller hvad ...

 

- Der er gået hul på bylden, og der er næsten ingen negative reaktioner fra alle de byggefolk, som i disse år lærer at bygge med CLT. Vi har set betonbisser vende på tallerkenen og glæde sig over det håndterbare, lette konstruktionsmateriale, siger konstruktionsingeniør Andreas Juul Larsen, CLT Denmark, og tilføjer, at nogen tilmed taler om, at der er godt og rart klima på pladsen, når man omgiver sig med træ og duften heraf.

 

- Man bliver simpelthen glad i låget af at arbejde med dette naturmateriale, Det påvirker arbejdet på pladsen psykisk og mentalt.

 

Specialist i CLT

Andreas Juul Larsen har siden 2020 haft ansvar for projektering og design i samarbejde med produktionen i Østrig. Elementerne er de eneste konstruktionsmaterialer med Svanemærke i Danmark. Han er uddannet på DTU med et kandidatspeciale, hvor han konverterede et eksisterende flereetagers betonhus til CLT med det formål at afprøve, hvad der skulle til for at lave det om til CLT.

 

- Det lærte mig, at det ikke er ligegyldigt, hvilket konstruktionsmateriale man vælger. Det er trods mange ligheder vigtigt at vide fra start, hvilke materialer man vil anvende i sine konstruktioner, siger Andreas, som siden DTU har været fagligt dedikeret til udvikling og opbygning af viden om CLT, som han for øvrigt bruger meget af sin tid på at dele med rådgivere og arkitekter.

 

- Især arkitekterne viser stor interesse og ønsker at vide meget mere om mulighederne med CLT. De har taget materialet til sig, fortæller Andreas, som derfor gavmildt deler ud af sin specialviden om CLT.

 

 

Kuglegården

Her er et eksempel på CLT anvendt ved renovering. To etager i CLT er bygget oven på eksisterende historisk byggeri. Foto: CLT Denmark.

 

 

Frederiksborg Byskole

Frederiksborg Byskole med få CLT-transporter og små kraner, der bidrager til en effektiv byggeproces. Foto: CPH Luftfoto.

 

 

Præcision i topklasse

For CLT Denmark har det som pionerer på området stået klart fra begyndelsen, at netop videndeling og undervisning skulle med i fokus, hvis det skulle lykkes at penetrere det danske marked. Og det er sket løbende og i velbesøgte workshops med Andreas ved roret.

 

Når CLT bliver leveret på lastbiler fra Østrig, er de på forhånd dimensioneret med åbninger til døre og vinduer og udført med de samlinger, som gør byggeprocessen mest smidig. Tolerance tælles i millimeter – cirka 1-2 millimeters præcision, men betons præcision tælles i centimeter.

 

- Det er en del af fornøjelsen ved at arbejde med CLT. Byggetiden bliver kortere, der er behov for mindre mandskab, kun små kraner og meget mindre transport. Det er en stor gevinst, som rigeligt opvejer, at prisen for et CLT-element i sig selv er en smule højere end et betonelement, konstaterer Andreas Juul Larsen.

 

CLT-marked vokser

Andreas Juul Larsen forventer at fortsætte sit arbejdeliv som konstruktionsingeniør med speciale i CLT-konstruktioner. Og der bliver brug for mange flere af min type, mener Andreas.

 

- Det er en stor udfordring for uddannelserne at følge efterspørgslen på markedet. Ikke så meget på byggepladsen, hvor vi måske behøver mindre mandskab. Men vi er vel reelt kun cirka 20 mand i Danmark, der for alvor har rådgivererfaring med CLT. Derfor er det vigtigt at undervisningsinstitutionerne for øjnene op for dette, pointerer Andreas Juul Larsen, som dog også erkender, at CLT vist kun blev nævnt en enkelt gang, da han selv var studerende på DTU.

 

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk