Når direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark, ser tilbage på den spæde start for CLT i Danmark, må han erkende, at CLT først og fremmest slog i gennem hos en lille gruppe træentusiaster: En snedkermester, dedikerede arkitekter, engagerede småentreprenører og selvbyggere, som realiserede deres drøm om at bo i et træhus hele året.
- De hjalp os med at skubbe lidt til danskernes fordomme om, at træhuse kun kunne bruges til sommerhuse og spejderhytter, og de første projekter levere faktisk meget godt op til disse fordomme. I småskala kom de første projekter på ladet af en lastbil som i løbet af et par dage stod klar til abtering. Sommerhuse, boliger og sågar spejderhytter og shelters, fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.
Rundt omkring i landet har man derfor kunne se elementer rejse sig med dør- og vinduesåbninger, og hvis ikke det var for træets gyldne og visuelle skønhed, så kunne man godt forveksle det med betonelementer.
- Det er stadig et marked, der vækker nysgerrighed, og vi har mange forespørgsler på CLT til såvel sommerhuse, parcelhuse og rækkehuse. Der er fortsat ofte idealister med en ide – arkitekter med internationalt udsyn og mennesker med interesse for at bygge klimarigtigt, som udgør den største kundegruppe, siger Per Thomas Dahl, der mener, at almindelige træhuse er et vigtigt eksperimentarium, hvor der er masser af plads til at udfordre formbarhed og nye grønne løsninger. De gode ideer står da også nærmest i kø.
En af de første hele boliger, der blev pakket ud fra et enkelt lastvognslæs og rejst på en dag ligge ved en skovkant i Hornbæk og er tegnet af Primus Arkitekter til et par, der ønskede at udfordre sanserne i et hus, der skulle være sundt og rart at bo i. Minimalistisk og i ét med naturen.
- Vores gæster mærker og berører som det første væggene, snuser til træduften og stirrer ud gennem de store ovenlysvinduer på egetræerne. Det er et hus, der opleves med alle sanser, pointerer den tilfredse træbygger Sabine Schock, da hun som en af de første flyttede ind i et hus i CLT
- I Hornbæk havde vi fornøjelsen af at samarbejde med engagerede bygherrer og rådgivere, og det var en proces, som viste, hvor effektivt et materiale CLT er, fortæller Per Thomas Dahl, der her fik en klar fornemmelse af produktiviteten som en gevinst ved CLT-byggeri.
Ikke langt derfra byggede en snedkermester sig også et hus i CLT – et luksussommerhus. Det raffinerede hus i Smidstrup i det nordsjællandske sommerland har CLT Denmark leveret og opført med lukning på én dag.
- Dette hus er et godt eksempel på, hvor enkelt det kan gøres, når man arbejder med det formbare og materiale, der leveres med høj præcision – alt passer på sidste millimeter. For sommerhusets vedkommen er det blevet et klassisk sommerhus, men indrettet med en æstetik, der udspringer af de rammer, der dannes af CLT, forklarer Per Thomas Dahl.
Også rækkehuse som énfamiliebolig er på programmet i CLT Denmark. I Skousbo i Nordsjælland har et godt samarbejde med Adserballe & Knudsen og Boligselskabet Sjælland resulteret i et større rækkehusbyggeri med bærende konstruktioner leveret af CLT Denmark
- Skousbo har været et pionerarbejde og et pilotprojekt for mange, der her har fået erfaring med at arbejde med CLT. Der var panderynker blandt de medarbejdere, der var vant til beton, men de lette og håndterbare CLT-elementer fik heldigvis smilet frem, understreger Per Thomas Dahl, der fremhæver, at de attraktive rækkehuse er blevet til med finesse af arkitekterne fra Vilhelm Lauritzen, som med brug af forskudte facader beklædt med skiftevis skifer og træ har givet byggeriet en skønhed. Inden længe åbner Skousbo dørene for de fremtidige beboere.