Foto 2

To vindere – klimaet og byggeprocessen

Topbillede: Da CLT er meget lettere end beton reduceres antallet af tunge lastbiler til byggepladseen og de store kraner til tunge løft er unødvendige 

 

 

Danske entreprenører er i gang med at opbygge erfaring med byggeri i træ. Her viser CLT sig som ikke bare konkurrencedygtigt men på flere parametre en vinder i moderne byggeri. ”Vi havde ikke været færdig”, hvis ikke det var for CLT, siger man i Skou Gruppen om erfaringerne med CLTpå en ny skole i Hillerød

 

Skou Gruppen tog med totalentreprisen på Frederiksborg Byskole i Hillerød hul på et pionerprojekt nemlig at bygge med CLT. Cross Laminated Timber eller CLT er massivtræ med et suverænt CO2-regnskab, som adskiller det fra fx betondelementer. Derfor har opførelsen af de 2.200 kvadratmeter skole været en spændende læringsproces for Skou Gruppen. Leverandøren CLT Denmark har høstet yderligere erfaring med processen i forhold til at bygge med Danmarsk eneste svanemærkede konstruktionsmateriale.

 

CLT leveres som elementer – akkurat som betonelementer med døre og vindusåbninger. Det ligner også betonelemneter, som byggeriet er vant til – bare i træ. Men for alle er det en positiv overraskelse at stå med CLT-elementer med tolerancer ned til få millimeter. De er i kraft af træets egenskaber håndterbare – ikke mindst – på grund af den langt lavere vægt.

 

- Vi fik den nye skole leveret på 13 lastbiler. Med betonelementer ville det kræve mindst 80 lastbiler og øget belastning på den lille vej til byggepladsen, fortæller byggeleder Allan Wissing-Nielsen fra Skou Gruppen, og fortsætter:

 

- Med CLT har vi selv løftet alle elementerne på plads med en mindre kran. Det kan vi ikke selv gøre med betonelementer, så det har været en stor gevinst. Vi har i dette byggeri arbejdet tæt sammen med CLT Denmark, der har været gode til at komme forbi, og til at levere hurtige svar, når vi har været i tvivl.

 

CLT Denmark har altså været med fra projektering til håndtering af elementerne på byggepladsen, som Skou Gruppens egne folk nu har lært at sætte på plads. Dermed står Skou Gruppen klar til det næste CLT projekt, som bliver Bispebjerg Hospitals Uddannelsescenter og igen med elementer fra CLT Denmark.

 

- CLT bliver inden længe standard i byggeriet. Klimaet er en vinder, fordi træ lagrer CO2. Når også materialet er både let og stærkt bidrager det til at optimere mange led i byggeriet, siger direktør i CLT Denmark, Per Thomas Dahl, der også fremhæver arkitekternes mulighed for at arbejde kreativt med det fleksible materiale, der garanterer et godt indeklima.

 

Foto 3CLT er som beton - bare i træ og meget mere CO2-venligt

 

På byggepladsen

Den største vinder kan dog hen ad vejen vise sig – udover at klimaet – at blive byggeprocessen. Den såkaldte bakkefløj på Frederiksborg Byskole bliver på 2.200 kvadratmeter i to planer med klasselokaler, grupperum, faglokaler, fritidsordning og aula. Og fokus er på gevinsterne i at bygge bærende konstruktioner i træ. Det rådgivende hold på projektet består af Erik Arkitekter, Øllgaard Rådgivende Ingeniører og Opland Landskabsarkitekter.

 

CLT anvendes i alle dele bygningen, som bærende konstruktionen, skillevægge og til dels dæk. Som i betonbyggeri kan CLT beklædes, eller man kan vælge at lade den står rå. CLT leveres med forskellige overfladekvaliteter, men det er først og fremmest et let, håndterbart og klimavenligt konstruktionsmateriale, som ikke nødvendigvis behøver at ligne et træhus.

 

- Vi er nu i mål med CLT-arbejdet i godt samarbejde med Andreas og John fra CLT Denmark. Jeg tør godt påstå, at vi ikke havde været færdige endnu, hvis vi havde arbejdet med traditionelle betonelementer. Det går hurtigere, og det er en kæmpe fordel, at vi selv kan klare montage og kran. Og så er jeg imponeret af tolerancerne – det er paskram, fastslår Allan Wissing-Nielsen.

 

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk