Hornbækhuset copy

Grønt, sundt og nemt

Moderne byggeri fremviser det ene flotte træbyggeri efter det andet. Træ er populært uanset, hvilken skala vi taler om. Læs mere.

Moderne byggeri fremviser det ene flotte træbyggeri efter det andet. Træ er populært uanset, hvilken skala vi taler om. CLT Denmark er med mange steder og bygger fx højt med TRÆ i Aarhus, men også i mindre skala, hvor brugerne roser det gode indeklima og træets sanselighed.

 

Træ er et naturmateriale og derfor i princippet en uforgængelig ressource. Da vi bruger for mange forgængelige ressourcer, må byggeriet prioritere til fordel for biogene materialer som træ. CLT Denmark fremhæver tre store plusser ved træ, nemlig at træ er grønt, sundt og nemt at arbejde med.

 

1. Træ er grønt

Som byggemateriale udmærker træ sig ved optage CO2 under væksten og lagre det i det træ, vi bruger i blandt andet byggeriet. Træ og andre biogene materialer bør derfor i stort omfang substituere CO2-tunge materialer.

 

- Det er gået op for mange, der i deres daglige arbejde skal leve op til stadig skrappere CO2-krav. Træ er en effektiv genvej til et godt klimaregnskab, og ved at bruge mere træ og reducere brugen af fx beton bliver vejen til målet kortere, siger Per Thomas Dahl.

 

Plakat-Foto-kredit-tilhører-CINARK

 

Den berømte materialepyramide, som viser de mange byggematerialers klimaaftryk. Ttæ ses nederst med et positivt CO2-aftryk Illustration: CINARK og KADK

 

2. Træ er sundt

Træ giver bedre indeklima og CLT Denmark fremhæver projekter, som skoler, børnehaver, institutioner for særlige grupper og også hoteller og konferencefaciliteter, som de mest interessante. De har nemlig det til fælles, at de dagligt danner rammer om fællesskaber og interaktion mellem mennesker.

 

”De fleste har en god fornemmelse, når de træder ind i et træhus. Det har noget at gøre med duften og træets venlige, imødekommende overflader. Det skaber hygge og tryghed, og man får lyst til at røre ved træet”, som en børnehaveleder i Børnehuset Grønnegården i Gladsaxe bekriver det. Her fornemmer man, at træet bidrager til at skabe sunde og udviklende rammer for både børn personale.

 

Hornbækhuset copy
 

Varme og sanselighed forbinder de fleste med træ, som giver et godt og sundt indeklima. Foto: CLT Denmark

 

3. Træ er nemt

Det er nemt at bygge med træ. Træbyggeri gør byggeriet nemmere og mere håndterbart. Det er nemmere at håndtere træ end tunge betonelementer suppleret med stål og glas. Det er en øjenåbner for mange, at man kan opnå de samme fordele med meget lette og hurtigt monterede CLT-elementer. Som fx på en skole i Nordsjælland:

 

”Vi fik den nye skole leveret på 13 lastbiler. Med betonelementer ville det kræve mindst 80 lastbiler med tilsvarende øget belastning på den lille vej til byggepladsen. Med CLT har vi selv løftet alle elementerne på plads med en mindre kran. Det kan vi ikke selv gøre med betonelementer, så det har været en stor gevinst, fortæller en byggeleder.

 

CLT Denmark har i dag erfaringer for rigtig mange forskellige CLT-projekter i hele landet, og organisationer tilpasser sig løbende de krav til rådgivning, undervisning og formidling, der også er den del af virksomedens DNA.

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk