Heerup Skole 1

Heerup skole - endnu en skole i CLT

Det er velkendt, at CLT og træ giver et behageligt og godt indeklima. Derfor har CLT Denmark fra start været opmærksomme på at markedsføre det klimavenlige træ til skole- og institutionsbyggeri

Det er velkendt, at CLT og træ giver et behageligt og godt indeklima. Derfor har CLT Denmark fra start været opmærksomme på at markedsføre det klimavenlige træ til skole- og institutionsbyggeri

 

På Heerup Skole i Vanløse, som er en specialskole for børn med fysiske og psykiske handicap, er bæredygtighed målestokken i et nyt afsnit, som nu bliver bygget til den oprindelige skole i mursten. Det oprindelige byggeri i to etager bliver her nytolket og transformeret med moderne og klimavenligt CLT.

 

I den nye tilbygning, som føjer sig respektfuldt til de eksisterende bygninger, er alle bærende konstruktioner lavet af træ. Det er således et byggeri, der er certificeres til DGNB Guld, og arkitekterne – som er Christensen & Co – laver løbende LCA-beregninger med henblik på at reducere byggeriets CO2-aftryk mest muligt.

 

- For CLT Denmark er det endnu et byggeri, hvor vi kan få lov til at vise, hvor overbevisende CLT’ens egenskaber er. Klimamæssigt er CLT en ren foræring, da CLT’en er et naturligt og fornybart materiale, der har optaget CO2 fra atmosfæren under væksten. Denne CO2 bliver nu oplagret i skolebyggeriet i Vanløse. Alternativet havde været forbrug af CO2-belastende procesenergi til fremstilling af beton, stål eller tegl, fortæller projektleder Nicolai Klithof, CLT Denmark.

 

Han mener også, at det er vigtigt at få formidlet det arkitektoniske sprog, som træbyggeri kan bidrage med.

 

- Beton og tegl er også smukt, men vi skal begrænse brugen af de CO2-tunge materialer, og derfor er det dejligt at se, hvordan arkitekterne arbejder med de muligheder, som konstruktioner i træ giver dem. Det eksisterende skolebyggeri i Vanløse er designet af Fritz Schlegel og består af røde længebygninger i to etager.

 

Christensen & CO’s tilbygning beskriver de selv som ”to strukturer, der hænger sammen og er designet på baggrund af analyse af den eksisterende arkitektur. Den ene struktur er en moderne fortolkning af Schlegels toetagers længebygninger, mens den anden er et lavere hus med runde former, der forbinder længebygningerne”.

 

 

 

De runde former er naturligvis meget iøjnefaldende, og her bygger CLT Denmark videre på erfaringer fra andre projekter, hvor CLT’en viser sin formbarhed. Her kombineret i et ankomstområde med en meget åben karakter med høje vinduer, som et moderne islæt i forhold til de ældre, murede bygninger.

 

Indeklima i top

CLT Denmark har før bygget såvel skoler som institutioner og for brugerne er tilbagemeldingerne meget positive. Træ opleves som varmt og et ”materiale, som man har lyst til at røre ved”.

 

Heerup Skole 2
Illustration fra Christensen & Co

 

Den nye tilbygning på Heerup Skole adskiller sig også ved sin åbne struktur, som står i kontrast til den eksisterende skole. Her er ovenlys og glasvægge, hvor det fungerer, men også afskærmede nicher, hvor børnene kan trække sig tilbage, hvis de får behov for at være mere alene.

 

- For CLT Denmark er skoler og institutioner helt sikkert et af de mest interessante områder at vise CLT’en frem. Det er dejligt at vise materialet frem, hvor børn og unge færdes i dagligdagen. Især når det så også kan bidrage med både et klimaragnskab og et indeklima, som dokumenteret har en gunstig effekt og virke afslappende, siger Nicolai Klithof.

 

CLT Denmark har de sidste par år leveret CLT til Frederiksborg Byskole, Bagsværd Observationshjem, Børnehuset Grønnegården i Gladsaxe og Behandlingsstedet Egedal, hvor arkitekterne hver gang har skelet til såvel klimaregnskab som træets gode egenskaber i forhold til et godt og trygt indeklima.

 

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk