TRÆ_Street View 2

Højhuset TRÆ i Aarhus begynder at tage form i Vejle

CLT Denmark er i gang med forberedelserne til de CLT-elementer, der skal anvendes ved rejsning af det 78 meter høje hus i træ, der inden længe vil rejse sig på havnen i Aarhus.

 

CLT Denmark har et slogan som hedder Mere end Bæredygtigt. Det betyder, at virksomheden som en selvfølge arbejder med den grønne dagsorden, lav klimabelastning og med fornybare ressourcer – men også mere end det:

 

- Vi er ligeså optaget af at forbedre byggeprocesserne for byggesektoren. Når vi introducerer træ i byggeriet, er der åbenlyse klimamæssige gevinster, men sandelig også gevinster ved at arbejde med et meget håndterbart materiale og et materiale, der vejer en brøkdel af traditionelle konstruktionsmaterialer. Det betyder noget for processen, produktiviteten, logistikken og altså i sidste ende også byggeøkonomien, siger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.

 

CLT som konstruktionsmateriale

CLT er crosslaminated timber, krydslimet tømmer, der har store styrkeegenskaber. CLT Denmark henter CLT’en fra KLH i Østrig, der har leveret CLT til mere end 40.000 CLT-byggerier verden over, og som var dem, der opfandt CLT tilbage i 90’erne. Markedet for CLT er også rigtig godt på vej i Danmark, og det anvendes til alle typer af byggerier og kan erstatte helt almindelige betonelementer – og med en noget bedre grøn profil.

 

- Vi har leveret til en del nybyggerier, boliger og institutioner, men også til renoveringsprojekter, og de lette CLT-elementer er populære på byggepladsen, fordi de er håndterbare, og ikke kræver voldsomt store kraner og mandskab i samme omfang, som ved montering af de traditionelle konstruktionsmaterialer, fortæller Per Thomas Dahl.

 

Præmontering i Vejle

Højhuset i Aarhus består primært af CLT-dæk og limtræssøjler. Til at binde det hele sammen anvendes skræddersyede stålbeslag mellem søjlerne og til at bære dækkene. CLT Denmark er netop nu i gang med præmontering af de tunge stålbeslag på limtræssøjlerne, som inden længe vil være med til at rejse Danmarks og et af verdens højeste huse i træ, nemlig højhuset TRÆ på Aarhus Havn.

 

IMG_1256

At koordinere konstruktionselementerne på et højhus kræver overblik og sans for detaljen. Projekteringsleder Andreas Juul Larsen fra CLT Denmark A/S har ansvaret for at alt passer sammen på sidste millimeter. Foto: CLT Denmark

 

 

- Præmontagen til dette højhus er oplagt. Det har vi arbejdet med, fordi de meget præcise produkter, vi projekterer og leverer, også skal byde direkte ind til økonomien på projektet ved hjælp af nemmere og kortere byggetid og dermed bedre økonomi, siger Per Thomas Dahl.

 

Det kræver noget af byggeprocessen at bygge højhuse. Ved TRÆ i Aarhus er der nærmest ikke nogen byggeplads rundt om bygningen, og derfor er det en fordel at tænke rationelt på montagen.

 

- CLT Denmark står for leverancerne af CLT til dæk, limtræ til søjler og diagonaler samt stålbeslag, der binder det hele sammen. Alle elementer er skræddersyede til de enkelte placeringer og montagesteder, fortæller Per Thomas Dahl og fortsætter:

 

Beslag

Fire arbejdsstationer i Vejle er i fuld gang med at montere stålbeslag på CLT- og limtræselementer inden de inden længe skal rejse sig som konstruktioner på TRÆ i Aarhus. Foto CLT Denmark

 

 

- På grund af de mange komponenter, den minimale byggeplads og den relativt komprimerede tidsplan har vi besluttet at præmontere de relativt uhåndterbare stålbeslag. Det sker på en præmontagefacilitet ved Vejle, hvor vi med folk på fire arbejdsstationer foretager ilimning af gevindstænger, islåning af dorne, propning, montage af bolte.

 

Der skal i alt monteres cirka 120.000 befæstelseselementer i byggeriet og en tredjedele af disse præmonteres i Vejle. Præmontagen foregår i samarbejde med Ødstrup Tømrerforretning samt Ove Jensen Byggefirma, Vejle.

Kontaktinformation