TRÆ_Street View 2

Skyskraberen TRÆ skyr vand

I alt byggeri bør det være en fugtstrategi for byggeprocessen – også for CLT. CLT viser sig dog langt mindre følsomt for fugt end mange andre konstruktionsmaterialer.

 

Der er mange spørgsmål i forhold til at bygge i træ. For hvordan klarer det klimavenlige materiale sig i forhold til fx at holde fugten ude. Det giver CLT Denmark svar på i forbindelse med fx rejsning af Danmarks højeste hus med træ som konstruktionsmateriale - TRÆ på Aarhus Havn.

De kolossale mængder CLT, der anvendes til byggeriet, er inden levering på byggepladsen gjort klar til montage med præmonterede beslag. Det giver en smidig og hurtigere byggeproces, hvor CLT’en ikke opmagasineres i venteposition på byggepladsen, men er klar til montage ved levering.

 

 

Stabil fugtighed

CLT har en målsat fugtighed på kun 12 procent, som viser sig at være meget konstant, selv når regnen pisker ind på den massive krydslaminerede træ. CLT viser sig ganske modstandsdygtig overfor den fugt, som næsten altid er et vilkår i byggefasen under montering og inden lukning af facaderne.

 

- Det er fair at spørge til fugtighed. Vi har da også som pionerer for CLT og limtræ lært at lytte. Vi arbejder derfor seriøst med en fugtstrategi. CLT er et nyt materiale i Danmark, som vi høster bunker af erfaringer med. Og netop med højhuset TRÆ, som nu nærmer sig toppen, er vi målrettet med planlægning og strategi, for at imødegå overraskelser, fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark, der i 2023 også har været CLT-leverandør til DTU's klimalaborarorium i Lyngby. Et højhus med tilsvarende udfordringer.

 

Beslag og fugtstrategi
Præmonterede beslag og en målrettet fugtstrategi fremmer processen i større byggerier. På billedet ses et eksempel fra højhuset i CLT på Klimalaboratoriet på DTU. Foto: CLT Denmark

 

Skyskraber i træ

Danmarks eneste skyskraber i træ bliver skabt i et solidt samarbejde mellem rådgivere, entreprenør og CLT Denmark, der som materialesuperviser fra start valgte at planlægge byggeprocessen i detaljer og med den smidighed, som det meget lette konstruktionsmateriale giver mulighed for. CLT er håndterbart, og det har også entreprenørerne lært at sætte pris.

 

- Vi har i Aarhus grebet det an på en rationel og effektiv facon med præmontage af beslag og initiativer mod fugt. I CLT Denmark har vi en detaljeret fugtstartegi, hvor vi fx har besluttet, at alle elementer skal være inddækket under transport . Vi påfører også forskellige smøremembraner og endetræsvoks påføres fra fabrikken, fortæller Per Thomas Dahl og fortsætter:

 

- Massivtræ kan godt tåle fugt i kortere perioder under montage. Udvendige og ikke varigt synlige overflader af CLT tåler fint vejr og vind i flere måneder, hvis de regler, som vi har opstillet bliver bragt i anvendelse for eksempelvis endetræ og samlinger.

 

Inden længe kan CLT Denmark montere de sidste elementer, når TRÆ i Aarhus har nået 78 meter og 20 etager. Og det er faktisk sket og har kunnet lade sig gøre i en af de mest våde og regnfyldte perioder i metereologisk historie.

Kontaktinformation

  • CLT Denmark A/S
  • Meterbuen 3, 2740, Skovlunde
  • Tlf: 61 95 33 54
  • Web: https://clt-denmark.dk/
  • Email : info@clt-denmark.dk