- At spare på foranstaltninger mod fugt er lidt som at spille i lotteri. Man kan være heldig og undgå fugt, men der skal ikke mere end et enkelt skybrud eller en uges regn til, at det kan få store konsekvenser for ens byggeri, siger John Sørensen, der er produktionsleder hos CLT Denmark og har 25 års erfaring med træbyggeri.
Træ er et organisk materiale, der suger fugt, derfor er det afgørende, at det er tilstrækkeligt tørt, inden det bliver ”lukket inde” i konstruktionerne. En tommelfingerregel siger, at træet skal have en fugtighed på under 16 procent for at man må bygge med det.
- Vi leverer CLT-elementer, der er tørret på fabrikken, og de har en fugtighed på kun 12 procent +/- 2 procent. Det betyder, at de er klar til montering. Det er dog afgørende at tage sine forholdsregler, så træet ikke bliver tilført fugt under transport, opbevaring og montage, forklarer John Sørensen.
Hvordan undgår man fugt?
Massivtræ kan godt tåle fugt i kortere perioder. Søjler og dæk i træ kan fx fint tåle vind og vejr i flere måneder, når blot man har den rette fugtstrategi på plads fra start. Strategien skal altid tilpasses det enkelte projekt, men de vigtigste, overordnede råd er:
Hvilken årstid er bedst til træbyggeri?
Både sommer- og vintervejr kan tilføre fugt til træ, så der er ikke nogen årstider, der er bedre end andre.
- Det er egentligt de samme udfordringer og foranstaltninger, vi bruger sommer og vinter. Om sommeren kan det være et skybrud, der pludselig tilfører en masse fugt, og om vinteren kan frostvejr betyde, at vand i konstruktionen har været ”skjult”. Men der behøver ikke at komme nogle uventede overraskelser, man skal blot have sin fugtstrategi på plads, konkluderer John Sørensen.