Dampa_FLEX_stort_modul_tvaer_m_person

Metal er robust - og skaber overraskende god akustik

At hårde metaller i det rette design kan skabe blid akustik, kommer bag på de fleste. Men det er ikke desto mindre tilfældet, lyder det fra DAMPA, der gennem de sidste 70 år har udnyttet princippet til akustikløsninger.

 

Tekst af Frank Ulstrup

 

Færger, broer, gravemaskiner og lokomotiver. De er alle bygget i stål, fordi stål er stærkt som bare pokker, og kan tåle lidt af hvert.

Dampa_FLEX_lille_modul_roed
Dampa_FLEX_lille_modul_roed_close_up_lys
 
 

 

 

Men at stål også har engleblide egenskaber, der kan dæmpe uønsket støj og skabe harmoniske omgivelser, kommer bag på de fleste.

 

Men det er ikke desto mindre tilfældet.

 

I hvert fald, hvis man perforerer stålet og f.eks. kombinerer det med akustikfilt - præcis som den fynske virksomhed DAMPA har gjort det med succes i efterhånden halvfjerdsindstyve år:

 

- Det er korrekt, at det virker u-intuitivt, at et hårdt metal som stål, kan skabe god akustik, fortæller akustiktekniker hos DAMPA, Miki Hendriksen.

 

Læs også: Interview med adm. direktør i DAMPA, Michael Nykjær ”God akustik skal designes  specifikt til rummet”

 

Tvivlen forsvinder

Han har ofte forklaret sammenhængen for folk, der har forelsket sig i stålets designfrihed og robusthed, og som bare er en smule usikker på den overraskende akustiske effekt.

 

Men det er en usikkerhed, der forsvinder, siger Miki Hendriksen:

 

- Den mest effektive måde, at overbevise folk på, er, egentlig at lade dem lytte og opleve med deres egne ører.

 

Jeg kan sagtens komme med en lang teknisk forklaring om trykbølger og forskellige absorbenttyper, men når folk selv har oplevet vores akustikpaneler, er ingen i tvivl, siger han og peger specifikt på de to vægløsninger, DAMPA Silent Board og DAMPA Silent Board Flex.

 

Dampa_FLEX_stort_modul_close_up_bund_hoej
Dampa_FLEX_stort_modul_close_up_haand_hoejre
 
 

 

 

Komplekst – men effektivt

Og at Miki Hendriksen helst vil have folk til selv at lytte med, kan man egentlig godt forstå.

 

For hemmeligheden bag, kan let blive en smule kompleks:

 

- Det første, lyden møder, er den specialperforering, vi har tilført metalpladen, og som skaber en resonans-absorbent i kombination med en membran-absorbent, siger han og fortsætter:

 

- Derefter finder lyden vej gennem hullerne, og der opstår svingninger, som medvirker til at absorbere selv lavfrekvent lyd.

 

Til sidst, når lyden er trængt helt ind i panelet, møder den en blød porøs-absorbent, der f.eks. kan bestå af akustikfilt eller -batts, afhængigt af rummet og den måde, det benyttes på.

 

- Dermed opnår vi akustikløsninger i klasse A, så akustikken let kan tilpasses rummets brug, og dermed også løsninger, som holder i rigtig mange år.

 

Derfor er det faktisk også er en rigtig grøn løsning, lyder det fra Miki Hendriksen.

 

 

 

 

 

Akustik og design i særklasse

DAMPA Silent Board og DAMPA Silent Board Flex tilbyder et væld af designmuligheder. De akustiske vægpaneler fås i alle RAL- og NCS-farver, og der kan digitalprintes direkte på panelerne. Endelig kan perforationen laves i forskellige mønstre, så det akustiske- og designmæssige udtryk bliver helt unikt.

 

Kontaktinformation

  • DAMPA ApS Head Office
  • Højeløkkevej 4a, 5690, Tommerup
  • Tlf: (+45) 63 76 13 00
  • Web: https://dampa.com/da/
  • Email : dampa@dampa.dk