Design den gode akustik i bæredygtige materialer
Vi kan ikke røre eller se den, men vi kan tydeligt mærke, hvis den ikke er optimal. Akustikken har stor betydning for vores well-being i et rum, hvorfor det er afgørende at akustikken optimeres ud fra rummets funktion.
I den forbindelse har vi talt med Danmarks eneste metalloftsproducent DAMPA, hvor akustik har været en del af virksomhedens DNA siden grundlæggelsen i 1951, da virksomheden gik under navnet DÆMPA, pga. metallofternes lyddæmpende effekt.
- God akustik skabt igennem metallernes egenskaber, har været en del af vores DNA i alle DAMPA’s 69 år. Akustik er en del af vores historie, da metallernes fleksible designegenskaber tilbyder unikke muligheder for at optimere og skabe det gode indeklima igennem simple og æstetiske løsninger, fortæller adm. direktør Michael Nykjær.
Læs også:
Interview med Lone Rold, projekt- og arkitektrådgiver hos DAMPA: Stilren integration med metallofter
Akustik som designelement
Akustik opstår som en synergi mellem alle rummets elementer. Hvis der ikke er elementer i rummet til at absorbere lyden, har den ”frit slag” og skaber lang efterklangstid ved at reflektere på de hårde overflader i lokalet. Det er den vi genkender som ”rungen” eller ”ekko” i et rum.
For at sænke denne efterklangstid anbefales det at størstedelen af loftet dækkes af lydabsorberende materiale, mens der tilføjes absorberende elementer til væggen tilsvarende 20% af gulvets gulvareal:
- For at skabe synergi i rummet med funktion, æstetik og bæredygtighed i fokus, har vi udviklet DAMPA Silent Board, et akustisk vægpanel, der med absorptionsklasse A kan optimere efterklangstiden i et hvert rum uanset ønsker til designudtryk og akustiske behov, fortæller virksomhedens produktchef Mogens Kjærgaard.
Metal – et cirkulært byggemateriale
Vægpanelet produceres i perforeret stål, hvor der skabes unikke robuste designs, der kan tilpasses rummets æstetik eller være et enestående designelement og samtidig bidrage til en grønnere industri:
- Vi er stolte af at arbejde med metal, et af jordens naturlige grundstoffer, der bidrager positivt til den bæredygtige dagsorden – specielt med tanke på at, at vores materialer kan genbruges igen og igen og dermed indgå i et bæredygtigt cirkulært kredsløb, slutter Michael Nykjær.